15.3.2006

Hammaslääkärikammo

Niin. Mennäkö sinne Tulisuudelmaan vai ei? Risto pohtii asiaa kovasti ajaessaan Jänhijoen läpi kohti Minkiötä. Keskiviikkonahan minulla on nimipäiväkin, voisihan sitä vähän juhlistaa mutta kun paluumatkalla on ne vanhat ämmät kyydissä niin ei voi paljoa irroitella. Ellei sitten satu niin holjasti että jäisikin yökuntiin ja tulisi vasta aamusella linjurilla takaisin Humppilaan. -no kattoo si

Terveystalon pihalla Ristolle punkee väkisinkin mieleen ensimmäiset hammaslääkärikokemukset. Kansakoulussa heti ensimmäisen kouluvuoden aikana sai hän nimittäin tutustua kunnan hammaslääkäriin Martta Huoviseen. Huovinen ei tietääkseen ole mitään sukua kuuluisalle Bugg-taiturille Suke Huoviselle, mutta kumminkin. Martta oli ronski nainen joka oli kuulopuheen mukaan toiminut sota-aikana kenttäsairaaloissakin.

Tutkiessaan hampaita ensin alustavasti koululla, hän otti pään tukevasti isojen tissiensä väliin ja alkoi huudella kovalla äänellä avustajalleen: Ykköset terveet. kakkoset terveet, kolmonen ylhäällä reikä jne. Sana "reikä " huudettiin normaalia kovempaa ja ärrää surauttaen joka aiheutti oppilaassa jo kauhukuvia tulevasta paikkauskäynnistä itse vastaanotolla kunnan keskustaajamassa.

Myöhemmällä vastaanottokäynillä ei mitään puudutusta tunnettu ja porat olivat pienikierroksesempia kuin nykyversiot, myös kaikki porausjätteet piti niellä eikä saanut sylkäistä kuten nykyisin. Varmaan paikkakunnan suurin osa aikuisten hammaslääkärikammosta onkin perua näistä lapsuusajan karmaisevista hammaslääkärikokemuksista. Joissakin perheissä uskottiin lasten kauhukertomuksia ja nuorempia lapsia kuljetettiin omalla kustannuksella yksityiselle hammaslääkärille.

Martta Huovinen oli monelle maalaislapselle ensimmäinen tupakkia polttava nainen jonka he näkivät muualta kuin televisiosta. Kesken luokan tarkastuksen hän piti muutaman tauon ja vetäisi hermosauhut. Tupakki suussaan todennäköisesti hän ei kuitenkaan kenenkään hampaita operoinut, ei Risto myöskään muista että hän olisi karistanut tuhkia lasten apposen avoimena oleviin suihin.

Ilkeämieliset ihmiset kertoilivat myös että neiti Huovinen olisi ollut hieman viinaanmenevä ihminen, mutta sellaista asiaa ei Risto uskalla lainkaan ajatella, mainita saatika ylöspanna, koska asiasta hänellä ei ole pienintäkään näyttöä.

Risto parkkeeraa auton ja kävelee Pöljänterin kortteeriin joka on reunimmainen asunto, ja ikkuna antaa Mäenpään kaupan päätyä kohti.


Ei kommentteja:

Mökki Raaseporissa

Niin, Parin päivän mökki nimeltään Tiira. Paikkakunta Raasepori ja Boxin kylä Saunamökki rannassa Varsinainen mökki hiema...