5.9.2007

Autoharrastaja Esko Rahkonen

Radiossa soi "Jäljet hiekassa". Laulaja on lahtelainen edesmennyt Esko Rahkonen. Tarttuva melodia ja kaunis, äärettömän kaunis laulu. Kepeät mullat Tornioon. Eskon äänessä oli erityispiirre jota on vaikea kuvailla. Kalleimmat postimerkit ovat ainutlaatuisia yksilöitä, joidenkin mielestä virheellisiä. Esko lauloi ainutlaatuisesi omalla äänellään. Kuunnelkaa "Jäljet hiekassa" ja todetkaa itse.

Esko oli autoharrastaja joka keräsi kallisarvoisia vanhoja autoja ympärilleen. Hän saattoi tehdä kauppaa jostakin autosta yli kaksikymmentä vuotta. Saatuaan sen varastoonsa, edelleen myynti/pyyntihinta oli esim. jostakin Lincolnista 2500 euroa, vaikka Lincoln oli ollut uutena halvempi. Olihan siihen uhrattu paljon aikaa rahaa.
Jo pelkästään verhoilu alkuperäisillä sävyillä on vaikeaa, moottorin ja korin kunnostamisesta puhumattakaan.


Tässä parempikuntoisia autoja.

Naisväki ei aina tahdo ymmärtää mikä hienous ja arvokkuus on vaikkapa läpiruostuneessa konepellissä tai imusarjassa. Esko ymmärsi hänellä oli autoja laanillaan pitkälti toistasataa. Loppuun asti kunnostettuja ei kuvassa näy, ne ovat tallissa. Mahdollinen huutokauppa toivottavasti kunnioittaa Eskon päämäärää autojen entisöinnistä eikä romuttamisesta.

Tässä BMW, EMW ja Clas aihioita.

Joka tapauksessa suomen kansan rakastetuimpiin iskelmä- ja tangolaulajiin kuulunut Esko Rahkonen on kuollut. Rahkonen menehtyi keväällä yllättäen onnistuneen sydänleikkauksen jälkeen.

Esko Rahkosen laulajan ura kesti yli 40 vuotta. Läpimurto suuren yleisön tietoisuuteen tapahtui 1965 tangolla Syvä kuin meri. Menestyskappaleet seurasivat toinen toistaan: Erottamattomat, Hiljainen kylätie, Rakasta kärsi ja unhoita, Kotiseutu Pohjolassa, Tangokavaljeeri jne.

70-luvulla Esko Rahkonen innostui museoautojen keräilystä ja kunnostamisesta. Hänen hallussaan oli todennäköisesti Suomen suurin yksityinen museoautokokoelma.
(kuvia laanilta, linkki myös myöhemmin)

Rahkonen keikkaili ja levytti aktiivisti loppuun saakka. Viime vuonna hän vieraili Mikko Alatalon ja Suti Aittoniemen albumilla kappaleella Kotiseutu Pohjolassa. Myös Rahkosen 40-vuotisjuhlalevy ja elämäkertateos ilmestyivät 2006.

Esko Rahkonen oli vakituinen tähtivieras Vihreät Niityt -iskelmätapahtumassa Kiuruvedellä. Kesällä televisioitava Rahkosen juhlakonsertti muuttuikin yllättäen muistokonsertiksi.

Esko Rahkosta jäi kaipaamaan laaja ystävä- ja tuttavapiiri sekä suuri ihailijoiden joukko. Kovakuntoisen veteraanin yllättävä poismeno järkytti kaikki.

Esko Rahkonen haudattiin hiljaisesti kotiseudulleen Tornioon.
Laani on nimitys arvoautojen säilytyspaikalle. Tässä Eskon laani.

Ei kommentteja:

Mökki Raaseporissa

Niin, Parin päivän mökki nimeltään Tiira. Paikkakunta Raasepori ja Boxin kylä Saunamökki rannassa Varsinainen mökki hiema...