18.4.2009

Pato murtuu siis hyvästi Iijoki

Kemppinen innosti minut omilla analyyseillaan lukemaan uudestaan ja paremmalla ajatuksella Päätaloja. Ensin kuin pohjaksi katsoin Päätalo -elokuvan ja sen jälkeen oli vuorossa sen ajanjaksoon sijoittuva Pato murtuu -kirja. Siinähän Laina sai tarpeeksensa Kallen toilailuista Vesilahden työmaalla ja Kalle lähti omaan yhden miehen kattilakuntaansa.

Hyvästi Iijoki -kirja kertoo ajasta kun Kalle sai vihdoinkin möllärinsä valmiiksi ja menee siitä syystä ylpeänä visiitille tekoselkosiinsa. Vastaanotto on outo. Äiti Riitu tuhertaa itkua kun paikkakunnan uskovaiset ovat tuominneet kirjan sen riettaiden sanojen vuoksi ja myös päähenkilön Mauno Joensivun teot on yhdistetty Kallen huoruudentekojen kanssa samaan symbioosiin.

Nyt on haettu kirjastossa Pyynikin rinteessä -kirja jossa Kalle kertoo takkuisista opiskeluajoistaan Tampereen teknillisessä opistossa huoneenrakennuksen opintosuunnalla.

Tuo taivalkoskelainen vanhalestadiolaisuus ei millään muotoa vaikuta rennolta uskonnolta, jos vertaa vaikka siitä hieman itään mentäessä vallalla olevaan Ortodoksilaisuuteen.

1 kommentti:

Äijä kirjoitti...

Onhan nuo Päätalot tullut luettua. Koko Iijoki-sarja, massiivinen kokonaisuus, on luettu. Menisikö jotenkin tähän tapaan:
Huonemiehen poika,
Tammettu virta),
Kunnan jauhot ,
Täysi tuntiraha,
Nuoruuden savotat,
Loimujen aikaan,
Ahdistettu maa,
Miinoitettu rauha,
Ukkosen ääni,
Liekkejä laulumailta,
Tuulessa ja tuiskussa,
Tammerkosken sillalla,
Pohjalta ponnistaen,
Nuorikkoa näyttämässä,
Nouseva maa,
Ratkaisujen aika,
Pyynikin rinteessä,
Reissutyössä,
Oman katon alle,
Iijoen kutsu,
Muuttunut selkonen,
Epätietoisuuden talvi,
Iijoelta etelään
Hyvästi, Iijoki
Pölhökanto Iijoen törmässä


Ei, ei ole vanhoillislestadiolaisuus rentoa. Saivat kuitenkin Kallen siihen juuri ennen kuolemaansa takaisin käännytettyä kuulemma.l

Viljasen Esko haastattelee Pelliniemen Juhoa

  Simolasta Kalsun kankaalle ja alkuasukkaita haastattelemaan. Simolan Oskari Papalla oli kaivossaan varastoituna erinomaista sahtia ...