8.5.2010

Armotappo Latovainiossa

Latovainio sai maanlaajuista julkisuutta sokean peuran ansiosta. Pekka joka tuossa kuvassa pönöttää on aito ja paljasjalkainen Latovainiolainen, murteineen kaikkineen. Ollessani 16 v.hän pelasti meidän lehmän puhaltumiskuolemalta. Apilapelolla lehmät saattavat ahmia apilaa varsin viljalti ja vailla tolkun häivää. Apila kuitenkin pötsissä muodostaa kaasua joka lehmän monimutkaisesta ja neliosaisesta mahasta ei pääse pieruina eikä röyhtäisynä ulos, vaan se turvottaa ja saattaa poksauttaa koko elukan.

Silloin lehmälle juotettiin pullosta öljyä pari litraa ja laitettiin teurasauton kulkusillalle yläkenoon. Ei mennyt kuin vartin verran niin jopas alkoi röyhtäilyttää ja pahanhajuista kaasua tuli ja varsin viljalti tulikin.

Lehmä selvisi ja friskaantui varsin.

Enpä nyt sitten tiedä tuosta peurasta oliko se syytä sokeuden vuoksi tappaa? Kai se sitten oli, eläimellisistä syistä. Opaskoira tuskin olisi ollut käypäinen kaveri moiselle luontokappaleelle. Olisi kai sen peuran voinut taluttaa teurasautoon ja ajaa jonnekin kauas metsätielle ja antaa luonnon hoitaa homma. No metsämies haluaa lihan talteen ettei varekset syö.


2 kommenttia:

Sulo Heinola kirjoitti...

Muistan sellaisen tapauksen kun minun tätini pelasti ähkytautisen vasikan painamalla moralla reiän oikeaan paikkaan.
Kaasut tulivat ulos ja vasikka parani, muistan kyllä noita öljykonstejakin kuulemma oli käytetty. Eräässä naapurissa oli hevosella ähky, kun olin pikkupoika.
Hevonen pidettiin pystyssä ruoskimalla ja sekin saatiin pysymään hengissä melko raa,alla tavalla.

Murphy kirjoitti...

Niin.

Muistan lapsena lukeneeni lehdestä että joku isäntä teki myös tuon moratempun. Kokeili sytyttimellä onko tuo purkautuva kaasu syttyvää ja pahaksi onneksi se possahti jotenkin.

Tarkempaa en muista mutta taisi polttaa itsensä kokeilussa, metaaniahan se on.

Viljasen Esko haastattelee Pelliniemen Juhoa

  Simolasta Kalsun kankaalle ja alkuasukkaita haastattelemaan. Simolan Oskari Papalla oli kaivossaan varastoituna erinomaista sahtia ...