10.12.2011

Petkele ja nahkapaska

Niin.

Outoja työkalujen nimiä. Petkeleellä hakataan jäätä tai silputaan apetta eläimille. Olisiko petkele myös lattapäinen työkalu jolla äitini teki Latovainiolaista joulurosollia kaukalossa?

Kaukalo oli tasapohjainen puinen laatikko ja punajuurien pysyvästi punaiseksi värjäämä. Onkohan sellaisia enää myytävänä?

Itse pidin tuon rosollin seassa olevista punasivuisista omenanpaloista. Sipulin makua en siinä kunnolla muista havainneeni, mutta punasipuli on juuri parahultaisin sipuli.

Rosollin ohje, googlaajille tiedoksi.

10 annosta

5 keitettyä punajuurta tai etikkapunajuurta
2 keitettyä porkkanaa
2 keitettyä perunaa
1 maustekurkku
1 sipuli
1 omena
persiljaa
Kastikkeeseen:
2 dl kermaviiliä
1 tl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
suolaa
valkopippuria
väriksi tilkka etikkapunajuurien lientä

Kuutioi kasvikset ja asettele ainekset ryhmiin tarjoiluastiaan tai sekoita keskenään. Ripottele joukkoon hienonnettua, tuoretta persiljaa.
Mausta kermaviili ja värjää etikkapunajuuren liemellä vaaleanpunaiseksi. Tarjoa kastike erillisestä pikkukulhosta.

Jos viettää joulua yksin, oheisen reseptin ainesmäärät pitää jakaa kymmenellä.

1 kommentti:

Äijä kirjoitti...

Petkeleellä myös ennen vanhaan kuorittiin propsit. Raakatyö tehtiin petkeleellä, hyvin teroitetulla, ja sitten pantaveitsellä vuoltiin riimaksi. Petkeleellä työskentely on seikkaperäisesti selostettu Päätalon kirjoissa "Nuorruuden savotat" ja "Loimujen aikaan"

Viljasen Esko haastattelee Pelliniemen Juhoa

  Simolasta Kalsun kankaalle ja alkuasukkaita haastattelemaan. Simolan Oskari Papalla oli kaivossaan varastoituna erinomaista sahtia ...