8.6.2012

Hissin energiankulutus

Kaapelissa on kuulemma esillä Koneen uusin hissikeksintö joka kuluttaa vähemmän sähköä kuin entiset. Eihän siitä kauaa ole kun Kone Oy pani hissin moottorin pois kerrostalon katoilta ja ripusti sen hissikorin taakse. Siellä se kulkee mukana ja ei tarvita enää tötteröitä kerrostalojen katoilla.

Olen miettinyt että mikä hississä on turhaa jos joku on, niin se on vastapaino alaspäin mennessä. Hissikoriinhan on kiinnitetty vaijerilla vastapaino joka tulee ylös kun hissi menee alas, -ja päinvastoin. Tavoitteena on tietenkin tasapainottaa kulku, mutta jos se vastapaino olisi muuttuvamassainen henkilömäärän mukaan, säästyisi siinäkin energiaa.

Ylhäältä alaspäin mennessä tulla losotettaisiin vain ihmisten omalla sekä hissikorin painolla, sähköä ei tarvittaisi vaan jarruja. Ylöspäin mennessä vastapainoja otettaisiin matkaan ylhäältä juuri oikea määrä ja se vastapaino voisi olla joku vesisäiliö joka täyttyisi katon sadevedestä.

 
 Tai sitten kaksihissisissä rakennuksissa aina yksi hissi menisi ylös ja toinen alas, ne olisi kytketty samaan vaijeriin. Jos joku ei ymmärrä mihin vastapainoa tarvitaan niin pitää vain muistella lapsuutensa vinttikaivoa. Sillähän sitä äiti vinssasi vettä ylös.

Ämpärin alaspano oli raskaampaa kuin veden nosto ylös.

2 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Olen aina ihmetellyt, miksi se on VINTTIkaivo. Ihan kuin se sijaitsisi talon ullakkokerroksessa...

Murphy kirjoitti...

Niin.

Vinssikaivo olisi sopivampi nimitys.

Ilmalämpöpumpun käyttökokemuksia kymmenen vuoden ajalta (Panasonic NE9)

Tätä ketjua pitänee lukea alhaalta ylöspäin jotta aikajärjestys säilyy. Kuvia klikkaamalla ne suurenevat. 14.03.2018 On toukokuinen hel...