17.11.2012

Vuotovaaran talvi tyrehtyi

Niin.

Liialti käsitelty aihe jo kaikkialla mutta toisaalta tässä olen oppinut itsekin kuin kantapään kautta. Kipsisakka-altaassa oli emäksistä liuosta vaikka siellä olisi pitänyt olla hapanta. Yhtä väkeviä kummatkin mutta happamassa litkussa metallit saostuvat eivätkä pääse vuototapauksessa niin massiivisesti luontoon.

Muovialtaan sauma ei ollut se ongelma vaan pohjarakenteen pettäminen ja muovin repeäminen siltä kohdalta. Lisäksi kaikki altaat olivat jo ylitsevuotavaisia. Syynä sateet ja se että kaivoksen vedenkäsittelylaitos ei toimi riittävällä teholla. Luontoon suoraan laskettava jätemäärä eli lupaehtojen mukainen kiintiö oli jo tältä vuodelta täynnä. Sateet ja em. syyt aiheuttivat liikakuorman altaalle jossa oli väärää litkua ja huono sekä vaurioitunut pohjatyö.

Pekka Perä tässä vanhassa haastattelussa vetoaa siihen että lupaviranomaiset ovat alan asiantuntijoita. Miten se voi olla mahdollista jos vastaanvanlaista laitosta ei ole koko maailmassa?

Haastattelu vuodelta 2007.

1 kommentti:

Äijä kirjoitti...

Olisivat tehneet ne altaat lujasti raudoitetusta simentistä....

Ei ainakaan Rokka

Niin, siis suostunut polkujen reunoille kiviä asettelemaan.  Lobos saaren kävelyreitit on merikky molemminpuoleisella kivirivistöillä. Myös ...