12.3.2013

Jääkaappipakastimen vuosihuolto

Niin.

Ulkona sopivasti pakkasta, joten pakastimen saattoi tyhjentää ja lokerikot sulattaa. Samalla ja samaan syssyyn myös se tärkeä pölyn poisto.

Vaihe  1.  Laite ulos kolostaan ja lattian imurointi/pesu..


Kuvassa näkyy yli vuoden pölyt lattialla ja kolon takaseinässä ilmeisesti edellisen asukkaan välinpitämättömyyden jälki. Siitä myöhemmin.

Vaihe 2. Alustan, kompressorien ja vesikaukalon imurointi.

Koska kyseessä on jääkaappipakastin mallia kahdella kompressorilla, automaattisulatuksen sulatusvesi valuu ainoastaan jääkaapin kompressorin päällä olevaan kaukaloon. (Valkoinen systeemi toisen kompuran päällä.) Tuohon tihkuu aina  välillä jääkaapin sisältä vettä, sitä sitten joissain taloissa hiiret ja muurahaiset käyvät juomassa. Hiirenpaskojen liuettua, kompressorin lämpö haihuttaa yhdisteet takaisin huoneilmaan ja kierto jatkuu.

Eli siis tuolta nuo kaikki pölyt pois imurilla sekä pienellä pensselillä avittaen.Siis tässä vasemmalla se kaukalo ennen puhdistusta. Sen voisini irroittaakin, mutta ensi kerralla sitten irroitetaan, pestään ja desinfioidaan. Nyt tuolta vain kaikki pölyt pois. Musta kompura haihduttaa lämpönsä paremmin jos on pölyistä vapaa.  Tuossa mustan kompuran päällä olevan valkoisen haihdutuskehikon keskellä on putki, joka tulee siihen ylhäältä jääkaappiosan sisällä olevasta sulavesikaukalosta.

 Ja tämä epäterävä kuva kuin taidemaalaus, osoittaa miten edellisen asukkaan putki lienee ylhäältä tukkeutunut ja vesi ei olekaan valunut alas muovikaukaloon vaan roiskinut seinälle kipsoniittiin. Ruma jälki mutta vain pahvi enää on tärviöllä.Lopuksi vielä takaritilöiden imurointi sekä myös laitteen päältä siivousta ja vehje takaisin koloonsa. Jos ei kaikenlaisia huminoita olisi kotona jo riittämiin ennenkin, niin laittaisin tuonne koloseen lämpötilatunnistimella toimivan puhaltimen joka kierrättäisi sieltä ilmaa poikkeen. En laita, ei kai olohuoneen vieressä muillakaan semmoisia, vaikka olisihan se viksu vempele.
5 kommenttia:

Peppone kirjoitti...

Hiton hyvä teksti kuvineen ja tuo mainitsemasi puhallin ei olisi monessakaan taloudessa pahitteeksi, jääkaapin päälle tyhjään ja tuuletusta varten jätettyyn rakoon (vanhemmat taloudet) kun on vuosien ajan kerätty tavaraa "väliaikaista varastointia" varten. Näin on lauhdutuksessa syntyneen kuuman ilman poistuminen estetty jos ei nyt totaalisesti, niin ainakin melko hyvin.

Kuvat olivat erittäin valaisevia siitä miten tuota pölyä kertyy ja toivottavasti ne saavat ihmiset ottamaan itseään niskasta kiinni.
Kiitos, tämä oli hyvä juttu.

Murphy kirjoitti...

Niin.

Taisi tulla tämä aihe sieltä suunnalta:)

Kymmenessä vuodessa sitä pölyä on huomattavasti enemmän kuin tuossa tapauksessa.

Jos on arkkupakastin niin siinä homma taitaa vaatia parin ruuvin avaamista, mutta menee se pöly sinnekin. Pakastimissa vain ei liene sitä vesikaukaloa laisinkaan.

Tita kirjoitti...

Kerrankin ajan hermolla! Viime yönä sulatin pystypakstimen, kun ulkona on raikuvat pakkaset. Heittelin vain sisällyksen koreissa ja kasseissa pihalle.

No en sitten viitsinyt repiä pakastinta selän takaa putsattavaksi, mutta nyt vissiin täytyy tämän innostamana tehdä sekin. Tavallisesti kerran vuodessa operoin kuitenkin kylmälaitteet.

Peppone kirjoitti...

Hyvä Tita, niin sitä pitää.

Sanna kirjoitti...

Tadaa, homma hoidettu täälläkin :)

Ilmalämpöpumpun käyttökokemuksia kymmenen vuoden ajalta (Panasonic NE9)

Tätä ketjua pitänee lukea alhaalta ylöspäin jotta aikajärjestys säilyy. Kuvia klikkaamalla ne suurenevat. 14.03.2018 On toukokuinen hel...