25.4.2013

Kuuma, Minkiö, Kalsu, Kiipu Letku sun muut

Niin, Kuumassa on kultaa!

Holjia nimiä Lounais-Hämeessä ulkopuolisen korvaan annettuna. Lapsena saatoin Latovainiosta pyöräillä Minkiölle tai Kuumaan, jotka olivat ihan kävelymatkankin päässä. Latovainioon tuli kaksi pankkia ja posti ihan vain sen vuoksi että valtatie 2 rakennettiin halkaisemaan kylä 50-luvulla.

Kuuma on Jokioisten pohjoisin kylä ja vähän kuin pussinperällä. Pakko olla perheessä auto ja nuorisolla mopoja, jos liikkua meinaa. Kuuman asutus suo-, pelto- ja harjumaisemaan perustui ihan kartanon ikiaikaiseen asutukseen sekä karjalan evakoihin.

Mannerheimin veli ja myös Kordelin omisti ison kartanon joka aikaisemmin oli liki koko Jokioinen. Kun se torpparilain jälkeen pirstaloitui, niin osa Kuuman osuudesta jäi valtiolle. Kartanon maa.alue oli valtava siis yli 32 000 hehtaaria.

Olisikohan Kuuman kylä likimain tässä. Siellä toimii vieläkin peruskoulu, seuraava onkin sitten kymmenen kilometrin päässä.Lapsuuteni Latovainiossa oli kouluja kolmen,,,,,,viiden kilomerin välein. Kuuman koulu, Terävän koulu, Jänhijoen koulu, Kiipun koulu, Kalakosken koulu jne.... Kaikki jälkimmäiset edesmenneitä.


Kullan etsintä ja kultamalmin perustutkimukset Kuumassa ovat pitkällä. Geologian tutkimuskeskus jätti Jokioisten kultaesiintymän laskemisen myyntiin vuonna 2011.
Jokioisten Kuuman kylän tuntumasta on etsitty kultaa vuosia. Geologian tutkimuskeskus on tarkentanut Kuumassa olevaa kultaesiintymää porauksilla ja kairauksilla. Saa nähdä tuleeko Kuumasta uusi Glondyke?

Kultasuoni lienee sama joka ulottuu aina Huittisille asti. Kuumassa on myös harjumuodostelma jonka syntyhistoria on sama kuin Salpausselänkin. Harjua on rokotettu melko paljon kakkostien rakentamisen aikoihin ja nyt myös vielä lisää kun Latovainion varalaskupaikka rakennettiin. Yhteen kaivettuun monttuun on tehty Kuuman uimapaikka.

Mitä hyvää Kuumassa?

Kartano, Latovainion Lammas, Radiotarkkailuasema, Kultaa, Hiekkaa, Islanninhevostalli ja mikä tärkeintä. Sieltä pääsee kahta kautta nopeasti pois ja kakkostien kautta oikeisiin maalikyliin.

Jos kuitenkin nyt väkisellä haluat muuttaa Kuumaan, (onhan suomessa talvisin melko kylmää), niin kysy vaikka Kartanosta  olisiko sieltä joku osuus myynnissä. Tai Silvola.


7 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Mie muuttaisin mieluummin Hilloon tai Kermaan. Itse asiassa tuo jälkimmäinen olis voinu toteutua kun isännän työmaa muuttaa sinnepäin... Kulhossakin vois olla kiva asua. Mie en Kuumasta niin välitä :)

Murphy kirjoitti...

Kermassa olisi se viehättävä koski ja kanavakin.

Peppone kirjoitti...

Kiitos sivistämisestä ja vietin aikaani tuon Anteron tekemän tarkastelussa, ei paha hinta ollenkaan ja varsin toimiva pohjaratkaisukin näytti olevan. Lisäksi vahvisti sen ettei pidä ulkokuoren perusteella luoda mielikuvia sisätiloista koska tässäkin tapauksessa sisätilat olivat todella fiksut ja siistit. Jos olisi luottotiedot kunnossa niin harkitsisin vakavasti. Lainaa en kuitenkaan saa joten haaveeksi jää mikä on perin valitettavaa.

Rantakasvi kirjoitti...

Hyviä ovat paikan nimet, kermassa olisi tosi mukava asua, jos se vaikka muuttuisi jäätelöksi.
Lahdessa kuljimme pikkukoululaisina Kärpäsen uimahalliin. Kärpänen on kaupunginosa Lahdessa.

RaimoS kirjoitti...

Vappumuistoja Kuumasta/ Latovainiosta (isän kertomana jolloin vastuu siirtyi lukijalle):
Kylällä kaksi naapuria levitti pellolle paskaa aina samoina päivinä. TOinen vappuna ja toinen itsenäisyyspäivänä.
Puoluekannat (ja talojen nimet) jäävät lukijan pääteltäväksi.

Itse muistan ajelleeni pyörällä pikkupoikana räntäsateessa Masnikkalan lenkin vappuna; hauskaa oli.

Hyvää vappua!

Murphy kirjoitti...

Voinen ajatella että aate-eroja oli. Olihan torppariajoista melko lyhyt aika. Oma isäni muisteli leikkisästi ja ikäänkuin ihmisen arvoa politiikkaa vasten peilaten: Eeliskin olisi perin mukava mies, mutta kun hän on kommunisti.

Kuumassa oli kuulemma jossain ikiaikainen kolmiomittaustorni. Ja Teuvo muisteli kun hän oli pikkupoikansa kanssa (4-6v), siellä. Valtaisat askelmienvälit ja liukkaat poikkipienat.

Teuvo päätti käydä ylhäällä katsomassa ja sanoi leikkisästi pikkunatiaiselle: Käväisen tuolla ylhäällä, tule sinä sitten perässä.

Kun Teuvo oli puolessa välissä ja vilkaisi alas, niin poika olikin tullut ihan peräässä oli jo kannoilla.

Nyt tuli hätä käteen, mutta Teuvo malttoi mielensä ja sanoi: Ei me taidetakaan tuonne ylös mennä, Odota siinä vähän, niin minä mene edellä alas.

RaimoS kirjoitti...

Torni oli Sirontien varrella noin Parilon kohdalla.
Tarina Teuvosta ja pojasta on tosi ja noin 52 vuoden takaa.
Kuten todettu on, vastuu noissa jutuissa siirtyi kuulijalle,

Ilmalämpöpumpun käyttökokemuksia kymmenen vuoden ajalta (Panasonic NE9)

Tätä ketjua pitänee lukea alhaalta ylöspäin jotta aikajärjestys säilyy. Kuvia klikkaamalla ne suurenevat. 14.03.2018 On toukokuinen hel...