21.8.2013

Parahultainen pergola.

Pergola on siis harva katto. Alkukesästä melko mitätön mutta syyskuun vaihteessa parahultaisimmillaan. Sitten on syksy kun villiviinit punertuu, ne on kauniita mutta kertovat korutonta kieltään, -syksy saa.

Parisen vuotta sitten tässä oli vain runko, niinkuin talvisinkin.


Jotain pikkurimoja voisi laittaa tueksi, mutta menee se niinkin että pujottaa aina kun alkaa roikkumaan.

Aidassa on kärhöä ja villiviiniä, varmaan parikymmentä vuotta vanhaa. Pääköynnös on jo peukalon paksuista. Pöydällä on köyhän miehen petromaksi.


Tänä vuonna tein terasssin sisääntuloon riemukaaren. Projekti on monivaiheinen. Kun köynnökset leviävät lisään ristikoita lisää. Villiviinit on vain ohjattu kasvamaan myös tuon katoksen päälle.
Varmaan ainoa ratkaisu suomen pergolariemukaarissa jossa on tavoiteltu itämaista eksotiikkaa laittamalla poikkipuut tuolla tavoin ristiin6 kommenttia:

Timo Lampi kirjoitti...

Mikäs se tuol on saunanpäälle vaikka munasiltee vilvotella. Hyvin sopii mun silmälle.

Murphy kirjoitti...

Niin,

Tosin lampinäköala puuttuu. Jos asuisi edes ison viljavainion yläpuolella, on sekin ennen elonkorjuuta kuin järvimaisema. Eri värinen vain ja tovin aikaa.

Kuinkahan ahdistavaa se olisi jonkun järvenranta-asukin muuttaa vaikkapa ympärivuotisesti luolaan asumaan?

Tietää sen pohtimatikin, -kurjaa varmaan olisi mutta kaikkeen on totuttava, vaikkapa vankilaan joutuvan.

Petri Päätalo kirjoitti...

Hienon näköiset rakennelmat. Minulla meni jonkin aikaa ennenkuin tajusin mistä kaikki ne blogspot.fi osoitteesta tulevat omaan blogiini johtavat linkit ovat peräisin, eli siitä kun olet lisännyt blogini tuohon blog-rolliin. Kiitokset.

Ehkäpä rakentelen itsekkin jotain tämmöistä kun saan talon yläkerran siihen kuntoon että pääsemme muuttamaan sinne. Sen jälkeen tosin on vuorossa sauna- ja vessa remontti, sitten pirtti, keittiö ja alakerran kammari. Sitten pinta-vedet ja salaojat, eli terassia ja pihahommia voi suunnitella parin vuoden päästä.

Murphy kirjoitti...

Petri,

Niin se aloituspostauksesi elämän-, ja asuinpaikkamuutoksineen oli kiinnostusta herättävä. Varmaan koko projekti ja elämänkaaresi on joskus kymmenien vuosien päästä kirjan aihe sinulle.

Moni nuoripari tarvitsisi tuon tapaista kokemusperäistä ja jonkun omakohtaisesti kertomaa remonttiraporttia myös.

Toivon sitkeyttä. Eilen tuli A-studiossa lyhyt raportti kemijärveläisestä kesäasukkaasta joka on Bahrainin valtion taloudellinen neuvonantaja.

Äijä kirjoitti...

Juu, pergola sen kun paranee vuosien mittaan. Humala on hyvä pergolakasvi, joutuin kasvaa eikä ole tuholaisherkkä. Meillä on lisäksi kiinanlaikkuköynnös ja jotain kärhöäkin.
Sekä toimiva petromax ja toimimaton hasag.

Murphy kirjoitti...

Pergolassa ja aidoissa köynnökset ovat omimmillaan. Talojen seinille pantuina kiipeävät vintille, tukkivat tuuletusraot. Patoavat kourut ja sallivat pieneläinten kiipeämisen ullakolle.

On puutaloja joiden lahovahingot ovat alkaneet köynnösten vipuvaikutuksesta. Köynnös nostaa kattotiilen altapäin ja roiskevesi pääsee vintille.

Nämä köynnökset ovat ilman sitä tarttumaliaania joka takertuu vaikkapa lasiin ja menee minne vaan

Ilmalämpöpumpun käyttökokemuksia kymmenen vuoden ajalta (Panasonic NE9)

Tätä ketjua pitänee lukea alhaalta ylöspäin jotta aikajärjestys säilyy. Kuvia klikkaamalla ne suurenevat. 14.05.2018 On toukokuinen hel...