30.8.2013

Viisi vuotta vanha auto romuttamolle vaan.

Niin,

Olen ennenkin ihmetellyt ja ihmettelen taas mihin on kadonnut tavaroiden loppuunkäytön hyveellisyys. Nyt taas tuli tälläistä tekstiä julkisuuteen:

Suomalaiset ajavat samalla autolla keskimäärin 11 vuotta. Tutkija on huolestunut luvusta, koska kymmenen vuotta vanha auto voi olla jopa 50 turvattomampi kuin uusi auto. Tieto selviää viime vuonna tehdystä Aalto yliopiston tutkimuksesta.

- Hyvä auton vaihtoväli on noin 4-6 vuotta. Tällöin autokanta pysyy tuoreena ja turvallisena.
Suomen autokanta on Länsi-Euroopan vanhin, mihin osasyyllisenä on korkea verotus. Uusimmilla autoilla ajavat yli 56-vuotiaat.
- Nuorilla, jotka perustavat perhettä ja ottavat asuntolainaa, ei ole varaa uusiin autoihin. Se on harmi, koska heillä on usein pieniä lapsia kyydissään. 

Siis minne ne autot sitten vaihtovaiheessa sitten vietäisiin? Eivät naapurimaatkaat niistä juuri mitään suostu maksamaan ja samaa turvallisuutta kait ne ihmiset muuallakin tarvitsisivat.

Olisivatko suomalaiset valmiita maksamaan autoveroja tiheämmin jos uuden auton veron osuutta pienennettäisiin? Joka tapauksessa autotehtaille tulisi sitten maksaa viiden vuoden välein toistakymmentätuhatta uudesta autosta ja yli viiden vuoden vanhan auton käyttövero nousisi kymmenkertaiseksi nykyisestä.

2 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

No niin, miehän oon sitten ajan hermolla, kun vaihdan autoni ehkä sen 4-6 vuoden välein! Sen 18-vuotiaan siksi 12-vuotiaaksi kylläkin...

Äijä kirjoitti...

Minä panin merkille sen laotiksen, joka on tutkimuksen tehnyt.
Kuka lie tutkimuksen tilannut ja maksanut?
Tiedettä vuonna 2012 siis.

Ilmalämpöpumpun käyttökokemuksia kymmenen vuoden ajalta (Panasonic NE9)

Tätä ketjua pitänee lukea alhaalta ylöspäin jotta aikajärjestys säilyy. Kuvia klikkaamalla ne suurenevat. 14.03.2018 On toukokuinen hel...