18.10.2013

Nominaatteja viipeellä

Niin,

Milloin on alettu kirjoittamaan sana "viive" muotoon "viipe"? Silmiini tökkää nykyisin jatkuvasti tuo kirjoitusmuoto. Jokin valmistui viipeellä tai jossakin asiassa oli viipettä. On se kumma kun ennen minä olen puhunut pelkästään viiveestä (delay). Outoa kielenkehitystä.

Samoin minua on oudoksuttanut sana nominaatti. Mielestäni oikeampi sana olisi ehdokas. Tuon sanan käytön aloitti Timo Koivusalo muutama vuosi sitten juontaessaan jotain tilaisuutta. Taisi olla Tapsan Tahdeilla iskelmä Finlandiaehdokkaiden julistuksessa.

Ikävää tälläiset sanan muunnokset aivan kuin munan saannokset.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen kummastellut uutuus-sanaa JUURIKIN. Siinä on yhditetty 'juuri' ja 'kin'. Sitä kuulee paljon TV:ssäkin. Asia on juurikin niin. Kuulostaa hölmöltä.

Polga kirjoitti...

Tuota, jossain vaiheessa KOTUS suositteli käyttämään viive - viipeellä. NYT sama taho suosittaa käyttämään molempia, minusta tuo viiveellä on aina ollut parempi. Jännää, että tuo viipeellä on jo tod. vanha juttu ja nyt se on sitten vasta mennyt ns. perille :)

Rantiksen kanssa samaa mieltä tuosta "juurikin niin" ilmaisusta, argh!

Timo Lampi kirjoitti...

Viipeellä on ihan hanurista. Se on viiveellä. :D

Anonyymi kirjoitti...

Täytyy sanoa että käytän juurikin mieluuummin tuota viive-sanaa enkä ymmärrä mitä pahaa on sanassa juurikin on? Sehän on monimuotoinen sana joka samalla kertaa kuvaa montaa asiaa.

Äijä kirjoitti...

Semmoistahan se on kieli, uusia sanoja uusien käsitteiden myötä ilmaantuu.
Tosin viipe on hassu.
Kyllä minusta viive, joka assosioituu viivästymiseen vai onko sittenkin viipästymiseen, on parempi.
Kaikista kamalimmat uudissanat tulevat kuitenkin valtion ja maanosan hallinnosta.
Kompetenssikompetenssi on jo vanha vitsi, viime vuosina on puhuttu kestävyysvajeesta. Syrjääntymisvaarassa olevia halutaan osallistaa.
Vaan Aleksis Kivi halusi kuullella kehrääjälintuu....

Ilmalämpöpumpun käyttökokemuksia kymmenen vuoden ajalta (Panasonic NE9)

Tätä ketjua pitänee lukea alhaalta ylöspäin jotta aikajärjestys säilyy. Kuvia klikkaamalla ne suurenevat. 14.05.2018 On toukokuinen hel...