8.10.2013

Syöksytorven sulanapitokaapeli

Niin,

Olikos se viime vuonna kun Helsingissä tapahtui paha ullakkopalo? Työn alla oli katto/vinttiremontti ja sulanapitokaapeli oli rullattu vinttiin nippuun, mutta virtaa ei ollut katkaistu. Syntyi pistemäinen kuumuus.

Kerron teille tositapahtuman työkaverini kokemuksista. Heillä oli taloyhtiössä ongelmia katolla olevan sadevesipoistoputken jäätymisen kanssa. Joku ehdotti sellaista sulanapitokaapelia jonka teho säätyy automaattisesti ulkolämpötilan mukaan. Sellainen hommattiin.

Eli kun on kylmää niin resistanssi on pieni ja kaapeli säteilee lämpötehoa. Kun on lämmintä vastus nousee ja kaapeli kylmenee itsestään, kuullostaa järkevältä. Ei tarvittaisi erillistä termostaattiohjausta. Ei se kuitenkaan toiminut, koska:

Jäätä muodostuu ränneihin ja kouruihin virtaavasta vedestä silloin kun lämpötila sahaa liki nollaa. Kaapeli taas hehkutti kovalla pakkasilla yksikseen ja kun ilma lämpeni niin teho hiipui. Ja josko se nollassa hieman sulattikin, niin sulatti vaan itselleen ilmapussin ympärilleen ja kun se oli kuuma niin lopetti.

Kuitenkin tälläisiä kaapeleita edelleen asennetaan, onko niissä erillinen termostaatti? -en tiedä,luultavasti on.
Jäätyneitä syöksytorvia näkee, ja hyvä olisi jos ne voisi vaikka manuaalisesti sulattaa, ettei tarvitse vasaralla hakata.

Tänään sai Helsingissä jäänpoistovaurion riitatapaus raastuvanoikeusratkaisun. Lumenpudottaja/Vuorineuvos Stig Gustavsson.


Tuossa se on tuo musta lapamato ihan uuden kerrostalon syöksytorvessa.

3 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Mie oon luullu niitä joksikin ukkosenjohdattimiksi...

Anonyymi kirjoitti...

En ole kuullutkaan moisista.Kiitos tiedosta!

Murphy kirjoitti...

Mammani sanoisi että "kaikkia niitä on".

On se jotenkin luonnonvastaista kun sähköllä pidetään pihojakin talvella auki.

Kerrostaloissa vaan on tullut vesivahinkojakin kun rännit jäätyvät ja vesi valuu kattoikkunoista tai taitteista yläkerroksiin.
Muovirännit eivät jäädy niin herkästi mutta ne taas ovat kovin lyhytikäisiä.

Ilmalämpöpumpun käyttökokemuksia kymmenen vuoden ajalta (Panasonic NE9)

Tätä ketjua pitänee lukea alhaalta ylöspäin jotta aikajärjestys säilyy. Kuvia klikkaamalla ne suurenevat. 14.05.2018 On toukokuinen hel...