6.12.2013

Katoava kalu, -hohtimet

Niin,

Lapsuuteni Latovainiossa meillä kotona oli hohtimet. Irroitin niillä nauloja laudoista. Kaikenkaikkiaan huono tapa irroittaa. Naula menee kaarelle ja on vaikea suoristaa. Paremman tuloksen saa vasaran toisessa päässä olevalla rakohahlolla.

Vaikea arvioida ostaako kukaan enää uusia hohtimia ja mihin niitä voisi käyttää?  Vaatii kovasti käsivoimiakin koska vipuvarsi on melko huonolla momentilla varustettu. Ehkäpä joitakin erikoishohtimia voidaan vielä jossain käyttää mutta ei hohtimille ole enää sijaa jokamiehen kalupakissa. Enää en edes muista milloin viimeksi olen hohtimia kädessäni pitänyt.


5 kommenttia:

Sulo Heinola kirjoitti...

Näistä vanhoista työkaluista muistuu mieleeni juttu pitkistä kynsistäni pikkupoikana lääkärin tarkastuksessa. Lääkäri kysyi minulta: "Onko reillä saksia?"
Vastasin rehellisenä pikkupoikana totuudenmukaisesti: "Ei ole."
Seurasi hetken ihmettelevä hiljaisuus koululuokassa, jolloin hieman täydensin tarinaa: "Mutta on meillä kerihtimet."
Kerihtimillä ne kynnetkin leikattiin silloin, vaikka lääkärin mielestä liian harvoin.

Murphy kirjoitti...

Niin,

Kerihtimillä olen minäkin leikannut matonkuteita. Otepinnoissa oli terävät reunat ja piti laittaa vähän kangasta ympäri.

Kerihtimien etu saksiin veraten on automaatti palautus. Sormet ei ole oikein näppärät aukaisurefleksiin saksien kanssa.

Yksityisajattelija kirjoitti...

Tottapa se on japanilainen melko etevä kun on sellaiset sakset tullut sepittäneeksi joissa on keritsimien ja saksien ristisiitos. Saa Saksasta sellaisesta työkaluihin erikoistuneesta Gmbh:istä nimeltä Dictum, useassa koossa. Muutakin luksusta myyvät, katselin taannoin vasaraa Latthammer 790, vaikuttaa laadukkaalta.
Aapiskirja hoo kirjaimen kohdalta tekee tiettäväksi että asioilla on järjestyksensä, hattu, housut, hohtimet ja hiiri, herneet, huhmaret. Eivät kehtaisi luettaa enää.
Sorkaksi sanovat jotkut timpurit myös sellaisen vasaran naulankannan alle sopivaa puolta, niissä on nykyään vaikka mitä jekkua mutta hyvin tehty hionta joka tehdään karkaisun jälkeen, siinä näyttävät vaihtelevan kovin paljon nykyään. Hohtimia ei tosiaan paljoa näe, olisiko mitään syytä siinä että piikkilankaa ei saa enää käyttää eikä sinkittyä teräslankaakaan ole pahemmin kaupan, sellaisessa metrisessä koilissa? Laiduntöihin on kaikenlaisia patenttipihtejä kehitelty mutta ei niillä korvaa hohtimia määlyjen noukkimisessa. Mulle on noita vanhoja kaluja siunaantunu kotivaroiksi joitakin tuplaten, siinä on se hyvä että ei tarvitse kaikkia noutaa kun on yhdet täällä ja toiset jossain tallessa kun vaan muistais missä niin ei tule sitä stressiä.

Anonyymi kirjoitti...

Jostain olen "perintönä" saanut hohtimet ja on minulla joitain muitakin ei niin nykyaikaisia kapineita (nais)työkalupakissani. On hohtimillekin käyttöä löytynyt...

Murphy kirjoitti...

Niin,

Määlyjen eli aspien irroittamisessa kapeahkosta aitatolpasta ovat hohtimet paikallaan.

Jos nyt pitäisi irroittaa ja hohtimia ei olisi ja määly olisi löysllä, pujoittaisin naulan poikittain lisäksi määlyn sisälle ja sitten vasaralla vääntäisin.

Piikkilangasta kampeamalla saattaa lanka katketa.

Mökki Raaseporissa

Niin, Parin päivän mökki nimeltään Tiira. Paikkakunta Raasepori ja Boxin kylä Saunamökki rannassa Varsinainen mökki hiema...