8.12.2013

Keritsimet

Niin,

Yksityisajattelija kommentoi Hohtimet-kirjoitusketjussani keritsimien ja saksien ristisiitoksesta. Piti oikein googlettaa mutta en suomesta enkä saksasta äkkiseltään löytänyt kyseisenlaisia. Keritsimetkin ovat menneet pääosin sähköisiksi.

Vanhat käsikäyttöiset kestävät useamman sukupolven, joten ilmeisesti niitä tekevät tehtaat euroopassa ovat ruvenneet tekemään lusikoita. Sorsakoski teki suomessa vanhanaikaisia keritsimiä. Jenkeistä löysin että tälläisiä käsillekin ystävällisiä on olemassa:



Tuossa on pantu nahkaa otepintoihin, kun moni suomessa kääri niihin kangassuikaleita. Vaikka metalli oli reunoiltaan pyöristetty, ei se ole mukava pidemmän aikaa paljasta metallia kourassaan pidellä.

On huomioitava että vaikka nuo terävät kärjet peloittavat niin josko päät olisi pyöristetty, ei niillä lampaita saisi kerittyä.

Täältä saa ostaa keritsimiä.





5 kommenttia:

RH kirjoitti...

Mummolan keittiön seinällä naulassa oli keritsimet, joilla mummo pienensi sokeripaloja. Miksi, sitä en tiedä... ehkä se puolikas oli sopivampi sikäläisiin kahvinjuontitapoihin - sokeri suuhun ja kahvia ryystämään.

Murphy kirjoitti...

Niin,

Taisivat keritsimet olla entisaikaan saunassakin se ainoa työkalu kun synnytyksen aika oli käsillä.

Sanna kääntää asiaa nyt jo kaluista seuraavaan, eli sokerisaksiin. Kotona Latovainiossa oli sellaisetkin, eli ne olivat kuin hohtimet joiden kärjet on käännetty 90 astetta.

Mää kirjoitti...

Löysin www.twenga.de:stä koko joukon keritsimiä (Schafscheren)eurohinnoilla. http://www.twenga.de/schafschere.html
Hauskaa joulua ja siitä vaan joulupukkia keritsemään!

Anonyymi kirjoitti...

Vanhat työkalut ovat hienoja ja minulla oli viime kesänä kunnia päästä tutustumaan erääseen yksityiseen museoon tutkimaan näitä entisaikain työkaluja. Voin tunnustaa etten tunnistanut puoliakaan työkaluista, saati sitten työmenetelmistä. Auliisti kokoelmaa pitävä ja sitä koko ajan kasvattava keräilijä kuitenkin kertoi mikä mikäkin on ja mitä sillä tehdään. Joidenkin työkalujen yksinkertaisuus ja sitä kautta tehokkuus suorastaan tyrmistytti, kun ajattelin kuinka tänä elektroniikan ja muutenkin kehittyneen teknologian aikakautena täytyy tehdä monimutkaisia laitteita yksinkertaisten asioiden suorittamiseen. Kyllä ennen oli paremmin.

Yksityisajattelija kirjoitti...

Asiakseni otinkin tuon saksien palutusliikkeen jousittamattomuuden.
Se on samoin ratkaistu kuin keritsimissä.
Kyllä Japanissa on. Shears ei ole hyvä hakusana mutta scissors on tähän pätevä.
Nivelrikon yleisyyteen on monta hyvää syytä, eräs niistä on yksinkertainen. Nivelet kuluvat. Japanilaiset ovat kalaruokien perään ja varsin pitkäikäisiä joten heillä on myös ollut aikaa käydä marisemassa sepälle että parannappas nämä tästä kuule että saan räsymaton kun se pappa sitä haarniskaa tahtoo käydä jo tarjoamaan että tee tästä jotain, jos saat niin hyvä.
Sillä on ollut niin hyvä idea sillä seppien sepällä että se on ottanut loppuun kuluneet keritsimet ja niitä vähän lyhennellyt. Instanti-idea, nuin ikkään. Ja niitiksi ei sanota ruuvia joka akseloi kaksi kappaletta yhteen vaan on se akseli.
Nyt on kuva tämä sitten se millä ne löytää kyllä, hyvät sakset ovat ja vieläkin paremmat. Ja on monta ja paljon. Rundsaastippa on! Kullatuin kädensijoin että tuntuvat jo ohutihoisellekin olevan hyvät. Etsikää vain sitkeästi mikäli ette löydä hetioitis. Ei saa olla sellainen puolivanhan ystävä jo, vielä. Hymyillen!
Kas kästyönä se paras on tehdä, ei sitä konneela vikkaa tule! (vikkaa tule = tukkaa vile)

Viljasen Esko haastattelee Pelliniemen Juhoa

  Simolasta Kalsun kankaalle ja alkuasukkaita haastattelemaan. Simolan Oskari Papalla oli kaivossaan varastoituna erinomaista sahtia ...