15.1.2014

Latovainiolaisisännän keskoskaappi

Niin,

Kotisynnytysten riesa on myös keskoskappien viheliäinen nuusa. Äitini sattui pyöräyttämään toisena synnytysrupeamanaan kaksosten rääpäleet. Poikia molemmat, mutta pieniä siis -perin pieniä. Alle kaksikiloisia molemmat ja heikonoloisia. Oli sota-aika ja isäni oli rintamalla. Ja kun äitini synnytyksen aika oli tuloillaan, hänen äidiltään tuli käsky jotta tekoselkosissa synnyttäminen olisi turvallisempaa. Äidinäidin nimi oli Maria ja lähtihän se  neitsyt Mariakin Beetlehemiin vaikka oli lapsi juuri tuloillaan.

Kun toinen kaksosista kuitenkin kuoli liki heti synnytyksen jälkeen, kätilö oli sanonut: " sinnehän tuo men, -toisen eellä".
Molempia oli pidetty lämpimänä kuumavesipulloilla ja veljeni olivat hetken aikaa jopa jälkikämpöisessä leivinuunissa. Hitaasti kaksospojista toinen sitten elpyi ja isäni sotalomalle päästyään pääsi näkemään tuloksen. Ja ei muuta kuin lisää väsäämään kiireen kaupalla, vaikka olisi se vähempikin riittänyt.

Ennen kaksoisveljen menehtymistä, hänet oli hätäkastettu nimelle Kalevi. Ei häntä ole sen enemmälti merkkipäivinä muisteltu, sota-ajan kiireissä laskettiin siunattuun maahan, mutta ilman paatta on tuo leposija en edes tiedä missä.

Kaksosista toinen elää ja puksuttaa paksusti vieläkin. Siis veljeni ja paljasjalkainen latovainiolainen, vaikka muualla syntymässä kävikin. -Voihan sitä silti ihminen olla ilman kenkiä. rassukka. Joskus leikilläni olen ajatellut jotta olisipa jo silloin ollut mikroaaltouuneja, niin ei olisi tarvinnut leivinuunissa elämäänsä aloittaa kuin jokin nisupulla, -no mutta ei ihan oikeasti sentään.


4 kommenttia:

Ari Stenman kirjoitti...

Olihan se semmoista.
Minä olen töissä kuullut, että Nepalissa ja jossain muuallakin komentavat naisväen poikimaan maakuoppaan, ja niin äitien kuin lastenkin kuolleisuus synnytyksiin on melkoinen.

Mahtaisivat hämmästyä nähdessään nykyaikaisen synnytysosaston keskoskaappeineen.

Anonyymi kirjoitti...

Ankeita kohtaloita ennen aikaan mutta se on sanottava että ken niistä selvisivät, ovat paljon parempaa geeniperimää kuin nämä nykyään laahustavat, veltot epatot. Taantumaa on ja se taitaa vaan kiihtyä, luulen ma.

Sanna kirjoitti...

Mistä on nuo mainiot patsaskuvat? Jostain Latovainiosta? :D Hämmästyttävän realistisia, kokoa lukuunottamatta...

Anonyymi kirjoitti...

Murphy:

Hyper-realistiset vahapatsaat ovat Munch -vai mikä se mies oli -tuotantoa.

Kyllähän tuollaisia latovainiolaisetkin teksivät jos vain olisi ihonväristä muovailuvahaa saatavilla.

Satunnainen Ao Nang kuvaaja

Niin, lumiukko taistelee hellettä vastaan. Saunan nimi on kirjoitettu väärin Rannan turistit atleettivartaloineen...