6.3.2014

Sähköuunin lämpötila

Niin,Jos ruoka-ohjeessa sanotaan: "paista 225 asteessa 30 minuuttia"  ihmiset laittavat ruuan uuniin kun uunin termostaatti ensimmäisen kerran naksahtaa ja toinen merkkivalo sammuu. Luullaan että nyt se on parahultaisen kuuma. Ei se ole.

Testasin omaani erillisellä lämpömittarilla ja uunissa ei siinä vaiheessa ollut kuin runsas sata astetta. Uuni vain huilaa välillä ja hetken päästä alkaa taas lämmittämään lisää. En tiedä missä uunin oma termostaatin anturi on, mutta ei se ainakaan uunin sisälämpötilaa suoraan mittaa. Kiertoilmauuneissa asia lienee toisin.

Tuollaisella erillisellä lämpömittarilla tai vaikkapa kinkkumittarilla voi  asian tarkistaa. Ehkä vasta kolmas naksahdus kertoo että ollaan lähempänä lämmönsäätimen osoittamaa arvoa. Tarkistakaa itse jos lämmönkestävä mittari talosta löytyy.

Ei kait sillä niin suurta merkitystä ole, ruoka vain kypsyy kauemmin kuin ohjeissa sanotaan, sitä ikäänkuin esihaudutetaan.

3 kommenttia:

Roz kirjoitti...

Hei tuon testin mä olen tehnyt! Meidän vanha uuni ei ainakaan lämmennyt niin kuumaksi, kuin termostaatti muka väitti. Uutta uunia en ole testannut. Mutta testasinpa kerran meidän puu-leivinuuninkin. Vain kerran. Nimittäin tuo mittari unohtui uuniin ja sinne laittiin uudet tulet päälle. Mittari suli pilalle =).

Murphy kirjoitti...

Niin,

Mittari oli tarjouskorissa vain 5 E, toivottavasti omasi ei ollut kovin tyyris.
Mutta kai minun tarvitsisi ostaa vielä toinen eli mittarintarkistusmittari.

Aikoinaan ostin Ikeasta sähköisen kinkkumittarin pitkällä joustavalla anturilla. Se oli ihan hyvä mutta kesti vain yhden joulun.

Saisipa tuollaisen analogisen pitkällä kapillaariputkella niin ujuttaisin sen tuntoelimen höyrykanavasta uuniin ja itse mittari hellan liki framille.

Sanna kirjoitti...

Työn puolesta oon joutunu olemaan tekemisissä sellasen lihalämpömittarin kanssa, jonka ohjeissa sanottiin, että ei saa käyttää yli kahdessa sadassa asteessa... mitä hyötyä on mittarista, joka ei kestä uunin lämpöä??? Vähän niinkuin olis kumpparit, jotka ei kestä vettä.

Mökki Raaseporissa

Niin, Parin päivän mökki nimeltään Tiira. Paikkakunta Raasepori ja Boxin kylä Saunamökki rannassa Varsinainen mökki hiema...