26.3.2014

Kahdeksankymmenvuotisjuhlat

Niin,

Lapsuuteni Latovainion tuttu esine on tullut vanhaksi, siis Airamin termospullo.Termospullo korvasi viinapullon, sanomalehden, villasukan ja foliokahvipaketin kahvin kuljetuksessa.
(nuo eristeet käärittiin kerroksittain pullon pintaan) Heinäpelto oli useamman kilometrin päässä ja iltapäiväkahvit hörpittiin heinäkasan päällä istuksellen.

Tuo kuvan termospullo oli siihen aikaan vähän eri näköinen. Pohjan muovihuullosta ei ollut vaan pohja oli prässätty samasta pellistä kuin koko tötterökin. Vesihän pääsi sinne väliin pestessä ja lopulta se yleensä ruostuikin tärviölle.

Tuo päällä oleva muki oli ihan samanmuotoinen mutta kellertävämpää ja kovempaa muovia. Usein se halkesi jossain vaiheessa. Jos sitä käytettiin juomamukina niin kahvinjämät valuivat suljettaessa pitkin reunoja. Tuon ylössuin olevan mukin alla oli  toinen pienempi muki ilman kierrettä ja sen alla varsinainen korkki. Alkuperäisenä se oli korkkiaineksesta tehty, ikäänkuin iso viinipullon korkki. Varaosia korkeista erikseen en nähnyt myytävän, sisuspatruunasta varaosana on hämärä muistikuva. Siihen sisältyi se korkki myös.

Se korkki-korkki sitten olikin se heikoin lenkki. Vanhemmiten se menetti kimmoisuutensa ja kuuman juoman paine saattoi ponnauttaa sen kuljetuksessa pois paikoiltaan.  Ikävin tilanne tuli kuitenkin liki jokaiselle käyttäjälle jossakin vaiheessa. Tyhjölasi oli jostakin syystä heikentynyt ja särkyi pamahtaen kun kuumaa kahvia sinne pannusta kaadettiin, kahvikin meni hukkaan ja harmitus oli melkoinen.

3 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Muistan, että lapset ei saanu koskea siihen, kun se särkyi heti pienestä kolauksesta.

Äijä kirjoitti...

Isällä oli semmoinen peltinen, jonka se laittoi ruskeaan siannahkaiseen salkkuun, jollaisia työmiehet käyttivät yleisesti eväittensä kuljetukseen. Heikkovatsaisena hän ei pitänyt koskaan kahvia eväänään, vaan teetä.

Särkyihän se sitten ennenkuin tärviölle ruostui, muistaakseni semmoisessa tilanteessa, että liukastui ja kaatui, kun kevättalvella ilta viileni ja kylätien pinnalla suojalumi jäätyi.

Parasta on tuo kyljen teksti: "24 tuntia yli 45 astetta". Valmistaja on ollut ylpeä tuotteestaan.

Murphy kirjoitti...

Niin,

Kyllähän se kuuman hyvinkin piti sisällään. Jos oltaisiin amerikoissa lakimiehet tarttuisivat tuohon +45 -lupaukseen.

Uskon että se ei päde jos pulloa pidetään -45 ulkolämpötilassa ja luulenpa että se edellyttää että sisälle kaadettu neste on alunperin yli 90 astetta.

Nykyiset terästermokset kestävät kolhuja mutta lämmönpitämisessä on tingitty. Lieneekö siellä tyhjiötä lainkaan vaan jokin eriste?

Kaikenkaikkiaan yhteenvetona voisi sanoa että vanha termos tuotti jatkuvaa iloa mutta kaikki käyttäjät kokivat särkymistapahtuman jossain vaiheessa, ja silloin harmitus oli melkoinen. Itseänsä tai pulloa kuljettanutta lasta silloin syytettiin.

Olihan se varmaan kauheaa mennä viemään isälle tukkityömaalle selkosiin kuumaa kahvia ja perille päästyä ei ollutkaan muuta kuin lasinsiruilla höystettyä sumppia.

Mökki Raaseporissa

Niin, Parin päivän mökki nimeltään Tiira. Paikkakunta Raasepori ja Boxin kylä Saunamökki rannassa Varsinainen mökki hiema...