2.5.2014

Hiiliteräspannun käyttöönotto

Niin,

Teflonpannu on tarttumaton mutta ennemmin tai myöhemmin sen pinta alkaa hilseillä. Näinikkästeen:



Tuo ei ole enään terveellinen kalu, siksi hiiliteräspannu käyttöön ota. Uutena se on kaunis ja kirkas, tulee vieläpä polttamaan ruuan pohjaan pitkän aikaa, kunnes tummuu ja siihen muodostuu nonstick-pinta.

Tämä on uusi mutta suojalakattu, Myös mehiläisvahaa käytetään.


Ensi vaiheessa tuo suojakerros pitää keittää pois. 10 min vettä keitetään, ohjeet tulevat pannun mukana.


Vettä pannulle ja ei kun kiehumaan. Laakea pinta haihduttaa nopeasti, kuplia syntyy pohjalle.


Kun vesi on liottanut suojakerroksen pois, pestään sisäpinta huuhtelun jälkeen vielä kevyesti pesuaineella, kuivataan ja mikäli pannua ei heti käytetä, laitetaan kevyt kerros oliiviöljyä. Itse paistamisessa kylmäpuristettu ei ole parasta, vaan tavallinen tai sitten rypsiöljy. Maissiöljyssäkin on korkeampi kuumennuslämpötila. Neitsytöljy sopii paremmin salaatteihin tai ruuan joukkoon.


Tuollaisen pinnoittamattoman ja metallikahvaisen voisin asettaa jopa grilliritilän päälle.

Pannun myöhemmät vaiheet täällä

7 kommenttia:

RH kirjoitti...

Kummallista, että pitää laittaa semmonen suojapinta, jota sitten käyttöönottajan pitää keitellä pois...

Murphy kirjoitti...

Niin,

Työkaluissa ja aseissa on suojarasva. Jostakin sellaisesta voisi jäädä makua ruokaan kun imeytyisi huokosiin. Jokin suojamuovi taas ei ilmeisesti olisi tarpeeksi tiivis ja olisi siinäkin jokin liima.

Elektroniikan komponentit pakataan staattiselta sähköltä suojaaviin johtaviin muovipusseihin.

Ja sitten on olemassa erikseen komponentteja joilla suojataan toisia komponentteja staattiselta sähköltä. Ne kestävät ihmisestä tulevia varauksia ja suojaavat sen kautta kytkettyjä osia.

Näyttää oudolta kun nekin kuitenkin pakataan suojapusseihin joissa lukee "staattiselle sähkölle herkkiä komponentteja".

Käytetään vaan samoja pusseja käytännön syistä.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä ole tuttu tuollainen hiiliteräs. Meillä on kyllä paksupohjaisia teräskattiloita ja paistinpannu AMC:n saksalaista laatua. Oikein hyvin ovat palvelleet jo lähes 10 vuotta. Ei tartu kiinni mikään. Kansissa on lämpötilan osoittimet.

marumummeli kirjoitti...

Onnistuuko tuolla paistaa iliman voita?
Meillei oo muita pannuja käytösä ku valurautapannut. Ne kestää, ei hilseile eikä vääntyile.
Muutaman kerran poltettu kunnolla ku unohtuvat uuniin. :)
Öljyäminen pittää pinnan hyvänä.

Murphy kirjoitti...

Kyllä tuo alkuaikoina vaatii öljyä tai rasvaa. Vanhemmiten pitäisi olla kuin valurautapannu, mutta kevyempi. Wok pannu valurautaisena olisi liian painava, ilmeisesti siitä on tuo materiaali tullut myös muihin pannuihin.

Murphy kirjoitti...

Niin,

Ammattilaiset käyttää varmaan siitäkin syystä että yhdistelmä teräspannu + kaasuliekki on nopeasäätöinen. Valurautapannu on aina hidas muutoksille.

Paistoparilan grillialusta/grillipannu pitänee olla valurautaa jotta pihvi johon haluaa raitoja makaa alustassaan vain 30% osuudella.

Murphy kirjoitti...

Niin,

"hiiliteräspannu" alatunnistetta painamalla saat esille tämän pannun myöhemmät vaiheet

Viljasen Esko haastattelee Pelliniemen Juhoa

  Simolasta Kalsun kankaalle ja alkuasukkaita haastattelemaan. Simolan Oskari Papalla oli kaivossaan varastoituna erinomaista sahtia ...