17.12.2014

Edisonin kanta lamppuihin

Niin,

Eilen näimme Murdochissa miten Edisonia epäiltiin murhayrityksistä. Oli hän melkoinen mies ja edelleen meillä on käytössä lampuissa hänen keksintönsä. Itse asiassa en tiedä hänen kantaansa kohdelamppujen kinnitysmekanismista mutta se on paljon turvallisempi kumminkin. Otan siis kantaa.

Edisonin kanta seuraa meitä riippakivenä hamaan ikuisuuteen vaikka lamput ovat muuttuneet energiasäästölamppujen kautta nykyisiin LED-lamppuhin. Pöytä- ja kattovalaisimissa on edelleen ja aina vain tämä Edisonin ruuvikiinnitys.


Kun lampun kiertää irti vaaralliset johtimet kontakteineen ovat siinä ihan kosketeltavissa jos valokatkaisin on "on" asennossa.

Nykymääräysten mukaan tuollaista ei saisi enää suunnitella. Kattokiinnityksissä on luovuttu sokeripalan näköisistä johtoliitoksista ja on tullut oma pistoke. Sekään ei ole vakiona vaan useimmiten pitää erikseen ostaa kun vanhaa rakennuskantaa on niin paljon.

Sama se on lampunkannoissa. Voitaisiin alkaa käyttämään uutta kantastandardia ja sitten myydä erillisiä sovituskappaleita, näin saataisiin raha liikkeelle niinkuin pakollisissa palovaroittimissa aikoinaan.

Tämän tyyppinen kohdelampun kanta olisi ihan passeli ja ei vaadi kuin muutaman asteen kierron painamisen jälkeen. Lampun irroittamisen jälkeen sähköiset vastakontaktit ovat lasten sormien ulottumissa.
3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Juuri tänään kävin Bauhausissa hakemassa toisen jalkalampun, kun ensimmäinen osoittautui niin hyväksi lukuvaloksi. Siinä (tai siis niissä molemmissa) on juuri tuollainen uudenlainen kanta. Lampussa on kaksi "piikkiä", jotka kohdennetaan valaisimen kannan reikiin ja muutaman millin kiertämisellä homma on valmis.

Murphy kirjoitti...

Niin,

On myös suosittuja halogeenijalkalamppuja joissa polttimo on pienillä piikeillä varustettu. Paljain käsin ei saa koskea kun rasva palaa kiinni aivan kuin autonlamppuihin.

Niissä vain hämää kun on 220V ja 12 V lamppuja vaikka itse valaisin kummassakin laitetaan normaaliin sähköverkkoon.

Sanna kirjoitti...

Huh, säikähdin jo, että tulee juonipaljastuksia enempikin :) mulla on pari jaksoa jemmassa, katson ne rauhallisena aikana putkeen. Olis ollu silloinkin, kun se tohtorin hirttohomma oli, mutta oli pakko käydä nukkumassa yö välissä...

On tuonne tullu pentuna työnnettyä sormet ja saatua säkäri, meinaan lampun paikasta. Ja samaten joskus pidin pistokkeen piikeissä sormia kiinni, kun työnsin ne reikiinsä, sekin teki kutaa.

Satunnainen Ao Nang kuvaaja

Niin, lumiukko taistelee hellettä vastaan. Saunan nimi on kirjoitettu väärin Rannan turistit atleettivartaloineen...