18.12.2014

Parantava veitsi -lobotomia

Niin,

Vatsahaava voidaan parantaa leikkauksella, -miten haava leikataan?  Aikoinaan suomessakin koetettiin parantaa mielen haavoja poraamalla kalloon reikä ja tekemällä aivoille väkivaltaa.

Lobotomian kulta-aika suomessa sijoittuu 1950-luvulle. Oulun piirimielisairaalassa ensimmäinen lobotomia tehtiin 1952. Historiakirjoitusten mukaan Oulussa tehtiin 123 leikkausta, nyt uusimmat arviot näyttäisivät määrän olevan enemmänkin. Ehkäpä vähintään 150 potilasta leikattiin.

Näistä leikatuista potilaista valtaosa sairasti skitsofreniaa. Skitsofreenikoista saattoi tulla helppohoitoisempia, eikä sairaalahoitoa enää tarvittu. Joillekin lobotomia toi helpotusta tuskatiloihin ja levottomuuteen.
.
Huomattavaa on myös, että valtaosa leikatuista potilaista oli naisia. Naisten hysteriaa saatettiin hoitaa myös toisella tavalla.

William törmäsi tänään lobotomialääkäriin. Hoitovirheitäkin tuli mutta potilaat eivät valittaneet, -ainakaan kirjallisesti.


2 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Ääk ääk, en ole vieläkään ehtiny niitä kattoa! Kun ei tämä aika oikeasti riitä mihinkään, ja nytkin istun koneella vain syömässä ja oottamassa, että liat likoaa helpommin pestäviksi...

Murphy kirjoitti...

Voin kirjoittaa kaikenkattavan tiivistelmän niin ei sitten tarvitse katsoakaan.

Satunnainen Ao Nang kuvaaja

Niin, lumiukko taistelee hellettä vastaan. Saunan nimi on kirjoitettu väärin Rannan turistit atleettivartaloineen...