31.3.2015

Latovainion rähinäviina

Niin,

Itse asiassa minun aikanani en muista tai en tiedä että rähinäviinaihmisiä olisi ollut kovinkaan paljon. Tiedättehän ihmistyypin joka Pihtiputaan poliisiampujan tapaan heittää lapset ja vaimon pakkaseen, tappelee ja uhoaa kännissä säännönmukaisesti. Turun yliopiston tutkijat väittää että syy on geenin, ihmisessä itsessään ei niinkään ole vikaa, -paitsi vanhemmissa.

Kun tarkkaan mietin niin olihan poliisihälytyksiä ja köysiin sitomisia Latovainiossakin ja joitakin jo ennen minun syntymääni. Ihmisiä vain oli vähemmän joten jo se kaunisti tilastoja. Asioista ei myöskään haluttu lapsille kertoa ettei juorut lähtisi turhaan liikkeelle.

Toisaalla ja ensimmäisissä työpaikoissani oli vähintään yksi kaveri joka pillastui aina saunailloissa. Ilman syytä muuttui agressiiviseksi ihan järkijään. Ei ollut päätään alkoholilla vielä täysin tuhonnut mutta humalan tultua hilpeyden sijaan rupesi muita mätkimään. Se tiedettiin jo saunailtaa varattaessa mutta silti eräänkin kerran verta oli pyyhkeissä enemmän kuin hikeä.

Humalassa mätkiminen ja huumeissa törppöily oli tutkimusaiheena kun kuusi Turun yliopiston tutkijaa on yhdisti voimansa ja kokosi lastenpsykiatriaa ja oikeustiedettä yhdistävän tutkimuksen, jota kuvataan uraauurtavaksi. Laajassa tutkimushankkeessa seurattiin vuonna 1981 syntyneitä lapsia aina syntymästä lähtien 30-vuotiaiksi. Rikostiedot ovat mukana ikävuosilta 15–30.

- Oli hämmästyttävää, kuinka yleisiä rikosmerkinnät olivat. Miehistä 60 prosentilla on rikosmerkintä, naisista 25 prosentilla, kertoo kriminologi Henrik Elonheimo. Yksi rikollisuutta selittävä tekijä on viime syksynä löytynyt geeni. Lisäksi on todettu, että elimistön sokerinsääntelykyvyn poikkeama voi lisätä väkivaltariskiä alkoholinkäytön yhteydessä.

Hypoteesi kuitenkin on, että rikosten uusijoilla on keskittymisen ja tarkkaavaisuuden ongelmia sekä puutteita lukemisessa, kirjoittamisessa ja laskutaidoissa. Nämä tekijät eivät tutkijoiden mukaan kuitenkaan suoraan selitä rikollisuutta. Tutkijat uskovatkin, että lapsuuden kokemuksilla on oma roolinsa. Lapsuuden ajan laiminlyönnit tai väkivalta näyttäisivät lisäävän riskiä tulla rikoksentekijäksi.

1 kommentti:

Sanna kirjoitti...

No ne on olleet kymmenen korvilla, kun lama tosissaan iski. Uskon, että sillä on ollu vaikutusta.

Mökki Raaseporissa

Niin, Parin päivän mökki nimeltään Tiira. Paikkakunta Raasepori ja Boxin kylä Saunamökki rannassa Varsinainen mökki hiema...