22.4.2015

Suihkuhana vuotaa

Niin,

Perin usein ihmiset vaihtavat koko hanan jos tiputtelua alkaa ilmenemään. Kuitenkin jos kyseessä on Oras, niihin saa varsin kattavasti varaosia. Hanaakaan ei tarvitse irroittaa  ja vedentuloa katkaista jollei hanan kulmakappaleissa olevat kuulasulut ole vuosikymmenien kuluessa jumiutuneet auki-asentoon.

Termostaattisuihkuhanahan on tyyris kapine. Mallista riippuen 250-450 Euroa. Ilman termostaattia olevan hanan saa edullisemmin ja jos kuuman veden paine ja lämpötila on kiinteistössä liki vakio, silläkin pärjää.

Jos kuitenkin tiputtava termostaattihana on irroitettu, se on tämän näköinen. Tosin useimmiten tuo suihkuputki on symmetrisesti keskellä eikä tällä tavoin vasemmassa sivussa. Sulkuventtiili on kuitenkin samanlainen.Tuolla toisessa päässä on sulkuventtiili joka kalkkijäämien vuoksi alkaa tiputtelemaan. Päässä on nuppi. Nupissa on harmaa peitelätkä ja sen alla ristiuraruuvi. Molemmat irti ja nuppi lähtee vetämällä pois.
Senjälkeen käsillä on tämännäköinen allaoleva esine. Ja ei muuta kuin 17 mm kiintoavaimella tuo venttiili irti.Sitten tuo vanha venttiili mukaan ja varaosakauppaan, osia on Prismoissakin ja K-Raudassa. Venttiileissä on hieman eroja joten pitää verrata. Olennaista on kierteen paksuus ja mitta joka jää kokonaisuudessaan hanarakenteen sisälle. 20 Euroa on kuitenkin vähemmän kuin 300 Euroa.


2 kommenttia:

Äijä kirjoitti...

Tuttu asenne tämä. Meillä kotona lapsuudessa ei lähdetty ensi hätään hakemaan varaosaa, vaan isä teki aina jonkin hyvän oman ratkaisun, tai tällaisessa tapauksessa naapurissa asuva putkimies.

Juuri siitä syystä, että kaksikymppiä on vähemmän kuin neljäsataa, se erotus tarvittiin muihin menoihin.

Murphy kirjoitti...

Niin,

Tuo on naapurin vaihdettu hana. Jumiutuneet kuulasulut oli ongelma ja vedentulo piti kokonaan katkaista.

Kerrostaloissa taas ei ole mahdollista niin pitkä katkos vaan pitää olla ripeä. Onhan putkifirmoillakin varaosia huoltoautoissaan mutta heillä on tuntiveloitus. Ja isännöitsijä saattaa ajatella että uusi on aina uusi jotta käyntikertoja minimoidaan.

Omakotitalossa vakuutusyhtiöt sallii maallikonkin vaihtaa hanan mutta uuden liitosputken tekeminen on vähän niin ja näin.

Satunnainen Ao Nang kuvaaja

Niin, lumiukko taistelee hellettä vastaan. Saunan nimi on kirjoitettu väärin Rannan turistit atleettivartaloineen...