5.8.2015

Suomen Sevastopol

Niin,

Jos Neuvostoliitto ei olisi palauttanut Porkkalaa vuonna 1956, olisi eteläsuomalaisilla lyhyt matka naapurivaltioon. Tänään tein polkupyöräretken joka oli täsmälleen sama kuin kuin monivuotinen työmatkani. Huhtikuusta lokakuulle silloinkin taitoin sen polkupyörällä. Paljon on matka muuttunut kun silloin ei vielä ollut moottoritietä.

Google maps elää vielä sillanrakennusaikaa jota minäkin päivittäin seurasin. Aikoinaan tuossa oli rajapuomi.
Kiertämällä näkymää 180 astetta näkyy maisema tähän suuntaan.

Jo silloin minulle kävi sääliksi eräs omakotitalo ja sen supistuva tontti. Talo oli rakennettu 50-luvulla niemen nokkaan entisen Neuvostoliiton vuokra-alueelta vapautuneelle tontille. Kaunis tontti ja kantatie 51 ei pyyhkinyt ihan nurkalta. Toisin on nyt. Aikoinaan katsoin kun tuota autotallia nostettiin liinojen kanssa lähemmäksi taloa. Eniten muuttui pohjoispuolen maisema kun ennen moottoritietä sielläkin siinteli meri.
Mikähähän lieni maiseman korvaushinta pakkolunastuksen yhteydessä?

Tuo on paikallistie ja muurin takana menee moottoritie.

Nyt se näyttää tältä:


Tuon talon alla on jykevä kallio jota räjäyteltiin ja louhittiin alle kymmenen metrin läheisyydestä talon seinästä. Mahtoi siinä kristallit helistä ja omistaja tarkkaili hermostuneena  korsteenin seinärappausten säröilyä.

Jos Putin tulee vaatimaan vuoden 1945 vuokra-alueita takaisin itselleen niin Hanko ei kuulu siihen mutta tuohon kohtaan tulisi taas puomi ja vartioasema.

2 kommenttia:

marumummeli kirjoitti...

Aika liki on pitäny tie rakentaa. Kyllä teiden ja rakakennusten rakentaminen muuttaa rajusti maisemia, eikä aina suinkaan parempaan suuntaan.

Murphy kirjoitti...

Niin,

Metsässä on yksinäistä asua mutta ihan tien vieressä on myös rauhatonta. Aikoinaan kun pyöräilin töihin niin koulukuljetustaksi haki tuosta naapurista lapsia viedäkseen ne oman kunnan kouluun. Espoon koulut olisivat tuossa kilometrin päässä. Eihän tosin sinnekään alakoululaiset nykyään liikenteen seassa yksin saisi mennä.

Mökki Raaseporissa

Niin, Parin päivän mökki nimeltään Tiira. Paikkakunta Raasepori ja Boxin kylä Saunamökki rannassa Varsinainen mökki hiema...