31.3.2013

Ennen oli energiaa

Niin. Ei ajateltu rakennusten energiankulutusta. Julkisivut täyteen ikkunoita ja ne kaikki yhdenkertaisia.


Alapuolella joku asuu asuntolaivassa.




Hotellihuoneessa oli sellainen ikkunaratkaisu että alapuoli nostetaan ylös, jos haluaa tuulettaa. Ylhäällä se ei pysy muuten kuin kapula panemalla alle.





Nykyarkkitehtuuri on sitten jotain ihan muuta. Polkupyörille on varattu tilaa, tuo kolmikerroksinen ramppi, autoille ei ollenkaan. Pyörät ovat rautatieaseman ja sataman matkalaisten enimmälti osin.





Siitä sitten voi alkaa etsiä omaansa työpäivän päätyttyä. Liki kaikissa oli jykevä ja koliseva ketjulukko.





Jos asuu asuntolaivassa, voi mennä oman kodin kanssa töihin. Säästyneellä tonttimaksulla voi ostaa shamppanjaa ja tehdä niistä taideteokset asunnon kannelle.






30.3.2013

Kahvia aromoituna sivettikissan läpi.

Niin.

Kuvassa kahvipaketti jonka sain juuri.



Sain juuri paketin tuliaisina Helsinki-Vantaalla. Eli kahvipaketti. Tohtineeko pakettia avata. No ehkä sitten kun on sopivasti porukkaa koolla. Toisaalta jos söisin niistä osan kokonaisina ja kierrättäisin samalla tavoin vielä yhden kierroksen, mahtanisiko aromi parantua?

Tässä sanotaan että se olisi maailman kalleinta, Wikipedia sanoo että kalliimpaa on norsun pökäleistä kerätty. Kaipa se hinta vaihtelee vuosittain.



Kopi Luwak


Sivettikissa ruokailemassa
Kopi Luwak eli sivettikissakahvi on maailman toiseksi kallein kahvi. Sitä valmistetaan vain 500 kg vuodessa.
Indonesiankielinen sana Kopi tarkoittaa kahvia ja Luwak sivettikissaa. Kopi Luwak valmistuu, kun sivettikissoihin kuuluva musanki syö kahvinmarjoja. Sivettikissa ei voi sulattaa kovia papuja, vaan ne kulkeutuvat ruuansulatuselimistön läpi sivettikissan ulosteeseen. Sivettikissan ulosteessa pavut näkyvät selvästi ja ne noukitaan ulosteesta. Poimitut pavut pestään ja myydään eteenpäin. Kahvipavut paahdetaan ja jauhetaan ennen kahvijuoman valmistamista.[1]

Aromi


Kahvinpapuja sivettikissan ulosteissa
Sivettikissan suoliston läpi kulkeminen, vatsahapot ja ruoansulatusentsyymit tuottavat kahvipapuihin omalaatuisen aromin. Maussa kerrotaan olevan vivahteita suklaasta tai karamellista. Johtuen erikoisesta tavasta, jolla kahvi syntyy, sen pavuista maksetaan maailman kalleinta kilohintaa: 100 grammaa maksaa noin 30 euroa. Kupillinen niistä tehtyä espressoa voi maksaa 50 puntaa.[2] Vuonna 2012 tätä kahvia myytiin Suomessa n. 300 euron kilohintaan.

Lähteet

Katunäkymiä



 Tuo pieni sähköauto nökötti latauksessa koko ajan. Keskusta-alueella on helpompaa liikkua julkisilla tai pyörillä. Miten lienee yleistyessään, unohteleeko ihmiset johdon kiinni kun lähtee liikenteeseen? Itsellä on unohtunut jo neljä kertaa lämmitystolpan johto. Pisimpään ajoin 20 km, kunnes parkkeerattaessani huomasin johdon puskurin alla.




 Punainen lyhty. Valokuvaaminen oli poikkikadulla kielletty. Kuvassa näkyy valvontakamera joka kyllä kuvaa asiakkaat. Ovet olivat kiinni mutta verhot auki ja työntekijät ikkunoissa. Tämä alue on vanhinta aluetta ja kulmauksessa oli myös tosi aidon näköinen merimieskapakka. Armeija-aikoinani PU kirjoitti aina ruokalan päiväkirjaan "Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi". Näin toistui täsmälleen samoin sanoin ja vuosikymmeniä joka päivä.




Luukkutalo. Kaikissa taloissa on myös ylhäällä palkki. Lienee tavaroiden nostoa varten. Sisäänkäynnit ovat usein kapeita ja muuttotavarat tuodaan ikkunoiden kautta. Onhan siinä etunsa, ei portaikkokaan kolhiinnu ja selät säästyy. Kanavat eivät nykyään juurikaan jäädy, mutta niiltä ajoilta ovat maan kansalaiset saaneet luistelugeeninsä.

Juustokoju


Vaikka sitä juustoa on paljon ja joka puolella niin hinnat ovat melko tyyriitä. Lidlistä saa perusjuustoa edullisemmin ja vielä huomattavasti tuoreampaa. Vanhimmat olivat täällä toistakymmentä vuotta vanhoja ja joidenkin pinta jopa homeessa. Keskustassa oli myös pari juustomuseota myymälöineen ja näytteitä maisteltavana kymmenittäin. Maistuivat juustolta joka ainoa..

29.3.2013

Kulinaristin kauhistus



 Outo maa. Ei omaa ruokakulttuuria, ellei juustoa ja pannukakkuja lasketa.
Argentiinalaisia ravintoloita eniten. Tietysti myös Pizzapaikkoja ja mäkkäreitä.

Porsaan ribsit ovat hyviä, muttei kait terveysruokaa. Käsin parasta kaluta ja maiskutella kuin roomalaisissa pidoissa ikään. Perunat ovat aina isoja ranskalaisia ja niitä ehdottomasti dipataan majoneesiin. Kaduilla  väki syö paperistruutasta pelkkiä ranskalaisia ja kädet sekä suu ovat majoneesin vallassa. Alempi ruoka oli mukamas Wienerleike, mutta oli perin pieni annos. Wienissähän wienerleike tehdään vasikasta ja täyttää koko lautasen.





Alla oleva annos on Indonesiasta joka on tämän maan entinen alusmaa.





Ja paljon on Cafe-baareja, joissa ihmiset istuu tyynyillä ikkunoiden takana ja kukaan ei juo kahvia.
Tälläisiä välineitä on tarjolla myös ja baareissa ne ovat asiakkaiden käytettävissä. Kuvaa kun klikkaa niin näkyy paremmin.


Shitting room










Tuttuja sanoja ja vanhoja vinoja taloja, kallellaan kohti katua liki kaikki tyynni. Vuosimalli 1658.

28.3.2013

Syntinen tuulinen kaupunki

Kuninkaanlinna taustalla rakennusten puristuksessa. Katolla Atlas taakka harteillaan.





Tavaratalo kaunis kuin mikä.




27.3.2013

Mystinen kapine

Nyt kun tolppaihmiset ovat taistelleet koko pakkaskauden ajastinkellon ohjelmoinnin kanssa, on aika kertoa miten sitä pitäisi lukea.






Kuva suurenee klikkaamalla.

Ensinnäkin tuosta keskellä olevasta pikkunupista saa asetettua kellonajan. Sen tulisi näyttää samaa aikaa kuin rannekellosi. Tässä tapauksessa se on puoli kuusi aamulla. Jos on ollut sähkökatkos tai kesä-/talviajan muutos, kierrä nupista vain myötäpäivään. Aika tulee osua tuon kulmassa olevan valkoisen nuolen kohdalle.

Tässä ajastinkellomallissa sähköä tulee vain kaksi tuntia kerrallaan. Ajastettaessa sinun tulee ajatella milloin olet lähdossä liikenteeseen 24h:n aikana.

Uloimmaisessa kehässä näet kaksi kolmiota, punainen ja vihreä. Kierrä kehää myötäpäivään kunnes punainen kolmio osoittaa aikaa jolloin olet lähdössä, auto on silloin lämmin parin tunnin hehkutuksen ansiosta.

Tässä tapauksessa varttia vaille kolme iltapäivällä.

Jos kierrät täyden kierroksen huomaat miten kytkimet ronksuvat ja antavat pientä vastetta kiertosuuntaan vasten, älä välitä siitä. Voi myös jollakin sähkölaitteella testata onko tolpassa ylipäätään virtaa, kun kierrät vihreän ja punaisen kolmion  valkoisen kolmion väliin.

Viljasen Esko haastattelee Pelliniemen Juhoa

  Simolasta Kalsun kankaalle ja alkuasukkaita haastattelemaan. Simolan Oskari Papalla oli kaivossaan varastoituna erinomaista sahtia ...