20.9.2013

Mortteli vai huhmare?

Niin,

Väliäkö sillä. Äijä kysäisi tuossa ohimennen mistäs saisi tuollaisen työkalun jolla pippurikin oli tuoreemman tuntuista vastamurskattuna.

Ihan aluksi täytyy sanoa että Thaimaassa huhmaretta käytetään paljon myös papaijasalaatin ainesosien murskaamiseen. Vihreät yrtit ja kuivatut katkaravut antavat arominsa paremmin ilmoille vastamurskattuna.

Siihen tarkoitukseen on tälläinen laakea versio Claes Ohlsonilla.


Hintaa on 23,50 Euroa, mutta tuo on pippurin pienimiseen huono. Roiskuu  puolet lattialle.

Ikeasta saa kympillä tälläisen syvemmän, mutta pitäisi nähdä luonnossa onko hyvä.
Näyttää nätiltä mutta parahultaisin pippurin pienimiseen olisi tälläinen pronssinen. (tämä lienee puuta?)


Siinä ei pippurit jaksa ylös asti lentää. Olen minä pippureita matalillakin versiolla pieninyt. Silloin pitää laittaa kämmen päälle ja sormien välistä astaloa pyöritellä.


Tässä on valurautainen mutta laakeahko sekin. Liki neljäkymppiä.

Tässä on joku saanut kahdella eurolla hienon esineen ja tarvekalun.Mutta sitten asiaan!


Netistä tilaamalla löytyy kauniita käytettyjä vanhanaikaisia mortteleita kohtuuhintaan. Toimitus esim. marketin postilokeroon.


Täällä niitä on! (klikkaa minua)
4 kommenttia:

Rantakasvi kirjoitti...

Nimiasetelma on sama kuin vasta vai vihta. Mutta meillä sanotaan mortteli (ja vihta). Ja käytetään valurautaista morttelia. On hyvä.

Murphy kirjoitti...

Niin,

Sikäli harvinaista että kahta osaa jotka voivat olla usein erilläänkin, nimitetään vain yhdellä nimellä joka on yksikössä. Sakset taas on päinvastainen tapaus. Nimi monikossa mutta erilleet kahta puolikasta ei saa.

Josko tuo nuija rikkoontuisi mutta kulho olisi ehjä niin kaipa sitä huhmareen nuijaa pitäisi kysellä ja vastaavasti huhmareen kulho olisi se vastakappale. Vai onkohan niillä fiksumpikin nimi?

Olen myös kuullut nimen survin. Se kait voi olla vaikka muusinuijakin.

Sanna kirjoitti...

Survin on ehdottomasti semmonen puunuija, jolla tehdään pottumuusia ja puolukkasosetta. Mortteli oli meillä, tuommoinen pronssinvärinen. Muistan hakanneeni sillä koiran kalkkitabletteja muruiksi, että sais ne ruuan sekaan sille. Ja saunavasta oli kanssa, tosin vihtakin kävi. Vastomista ja vihtomista harrastettiin saunassa sitten.

Suomalaisilla on aivot, englanninkielisillä yksikössä brain. Housut ja trousers lienee kummallakin monikossa.

Peppone kirjoitti...

Mortteli on kätevä peli ja itse pidän kivisestä versiosta mikä taasen taitaa johtua tästä meikäläisen kivikautisesta elämästä.

Ei ainakaan Rokka

Niin, siis suostunut polkujen reunoille kiviä asettelemaan.  Lobos saaren kävelyreitit on merikky molemminpuoleisella kivirivistöillä. Myös ...