25.12.2018

Laukku-Leena tai Kassi-Alma

Niin,

Nyt vuonna 2019 Laukku Leena on Jämsässä. Alla myös muita julkaisuja.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/75db588e-0711-40c6-bb09-b2b3b0560953?fbclid=IwAR0eV-kjtFl15Fb9VTWOFXuWfOr8thKaBzumL0XEJQvBwHZ3Rn3X_d3ymLE



Meillä täällä taas on oma Matkalaukku-Mattimme. Nappasin kuvan juuri äsken. Hän kulkee ison kärrynsä kanssa sellaista viiden kilometrin lenkkiä. Samat saappaat, paksut palttoot ja kaulaliinat päällä kesät-talvet. Jos hänet ohittaa läheltä voi aistia elämän aromin, -ei alkoholin.

Kukaan ei tiedä mitä kassissa on. Joskus pysähtyy tutkimaan roskiksia, jotta olisiko siellä tarpeellisia vaatteita ja eineksiä. Jyrkässä mäessä hän etenee hitaasti useasti pysähdellen ja juuri minun kohdalla hän lysähti penkille, lämpöä oli yli 23 astetta. En ole nähnyt kenenkään jututtavan häntä, ihmisiä oudoksuttaa. Eräänä keväänä hän oli sitonut pakaasinsa kärryihin useilla autojen lämmitysjohdoilla, joita oli ilmeisesti irroittanut pois tolpista roikkumasta.


















Tuuloksen tienoilla on vastaava feminiininen julkkis. Ensin nimi oli Kassi-Alma , sittemmin Laukku-Leena. Hän on kiertänyt vuosikymmenet Forssa-Tuulos-Loppi akselilla ja kauempanakin. Kasseja on paljon ja hän yöpyy ulkona myös talvella.




Juttu 71-vuotiaasta asunnottomasta Leena Kiviharjusta on herättänyt valtavasti keskustelua.

 Joroisten Lehti haastatteli häntä vuonna 2010.
Kiviharju on elänyt mediatietojen mukaan toistakymmentä vuotta kymmenien laukkujensa kanssa taivasalla. Nyt hän on asettunut Jämsään Hallin alueelle, mutta ei suostu ottamaan minkäänlaista apua kaupungilta.
Laukku-Leenana tunnettu Kiviharju on antanut tiettävästi vain yhden kunnollisen haastattelun medialle. Joroisten Lehden toimittaja kutsui Kiviharjun kotiinsa yöksi vuonna 2010 ja sai kuulla ulkosalla laukkuineen elävän naisen elämäntarinan.
Juttu on kadonnut lehden verkkosivuilta uudistuksen jälkeen. Sitä ei myöskään löydy arkistosta.
– Lehti vaihtoi omistajaa ja arkistojen siirto konsernista toiseen ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla, kertoo Joroisten Lehden päätoimittaja Sari Ristamäki.
Juttu on kuitenkin kehystettynä toimituksen seinällä.

Elämä muuttui äidin kuoleman jälkeen

Kiviharju kertoo jutussa, että alkoi jo 15-vuotiaan viettää kesänsä Euroopassa kieliä opiskellen ja kierrellen.
Haastattelun mukaan Kiviharju kirjoitti ylioppilaaksi, luki oikeustieteitä yliopistossa ja teki konttoritöitä, kunnes ryhtyi äitinsä kokopäiväiseksi omaishoitajaksi.
Omaishoitajan työtä hän kertoi tehneensä vuosikymmeniä. Äidin kuoleman jälkeen hän ei päässyt takaisin työelämään työkokemuksen puutteen vuoksi.
Haastattelussa Leena Kiviharju kertoo heittäytyneensä "Luojan ruokittavaksi"kuusi vuotta ennen jutun julkaisua, eli vuonna 2004. Syyksi mainitaan se, että "yhteiskunta ei tarvinnut hänen työpanostaan".
"Hän alkoi kiertää peukalokyydillä ympäri maata keräten jäteastioista pulloja ja tölkkejä. Panttirahoilla hän ostaa ruokaa ja piipputupakkaa.
Kiviharju sanoo elävän aliravittuna mutta terveenä. Omien sanojensa mukaan hän ei saa minkäänlaista yhteiskunnallista tukea, koska "ei asu missään ja inhoaa lappujen täyttämistä".
Vuonna 2010 julkaistussa jutussa Kiviharju sanoo, että aikoo kiertää Suomea vielä vajaat viisi vuotta, kunnes saa kansaneläkettä. Sen jälkeen suunnitelmissa oli asunnon hankkiminen.
Alkuvuodesta 2019 hän kuitenkin asuu yhä taivasalla laukkuineen.

Videoonkin on päässyt

5 kommenttia:

RH kirjoitti...

Eipä tartte miettiä, mitä huomenna tekis... oon tainnut nähdä tuon Laukku-Leenan joskus.

Anonyymi kirjoitti...

On valinnut tai joutunut valitsemaan kyllä vaikean tavan elää. Kotimainen nomadi.

marumummeli kirjoitti...

Kyllä elämä voi olla kovaa. Eikö heille mistään kotia löytyisi? Eikö ketään joka heidät kohtaisi, jututtaisi?

Murphy kirjoitti...

Leenan tilanne on varmaan hallinnassa ja selviää kirjoituksista. Lienee marttyyriasennetta josko omaishoitajan työstä ei pitenkään huomioitu.

Pakaasi-Paavolla lienee jokin yösijakin mutta en vain tiedä missä. Hygienia on vähän heikko joten ihmiset pitää etäisyyttä.

Enpä tiedä mitä siitä seuraisi jos tutustuisi ja koettaisi auttaa?

Murphy kirjoitti...

Niin,

Somerollakin ihmiset olivat epätietoisia Joulun 2014 tienoilla kuten lehti kirjoittaa:


Kiitos vinkeistä, mutta Laukku-Leena ei halua haastateltavaksi
Julkaistu 2.12.2014 | Somero-lehti

Somero-lehteen on tullut jo pitemmän aikaa viestejä ison laukkukasan kanssa nähdystä eläkeläisestä, joka on kuskannut kävellen laukkujaan maanteillä ja leiriytynyt muun muassa torin lähelle. Joku on aprikoinut hänen olevan henkisesti sairas ja toinen, että hänet on häädetty kotoaan.
Salon Seudun Sanomat selvitti naisen taustoja. Lehden mukaan kyseessä on Leena Kiviharju, joka on kiertänyt Etelä-Suomea 2000-luvun alusta sakka.
Laukku-Leena siirtää laukkujaan eteenpäin muutaman kerrallaan niin, että kaikki ovat näköyhteyden päässä. Etenemistavan takia päivämatkaksi kertyy 50–100 metriä, ellei joku tarjoa kyytiä vaikka pakettiautolla.
Aikaisempinakin vuosina Somerolla käynyt Laukku-Leena on viipynyt tänä syksynä pidempään, koska halusi hankkia silmälasit. Hän lukee iltaisin kirjoja led-lampun valossa. Laukku-Leena ei kerjää, mutta ei kieltäydy avustakaan.
Salon poliisi toteaa, että jokamiehen oikeudella kiertolainen saa leiriytyä alle viikoksi julkisella paikallakin melkein minne tahansa, mutta ei kenenkään pihapiiriin. Roskata ei saa eikä tehdä tulta ilman maanomistajan lupaa.
Somero-lehteen lukijoilta tulleissa yhteydenotoissa meitä on yleensä pyydetty haastattelemaan naista, mutta muutama on toivonut että toimittaisimme hänet pakkohoitoon.
Haastattelupyyntöön yritimme tarttua, mutta nainen ei halunnut lehden sivuille. Sanoi, ettei halua lainakaan puhua toimittajien kanssa ja toivotti hyvää päivänjatkoa. Pakkohoitoon toimittaminen ei ole toimituksen tehtävä, josko siihen olisi aihettakaan.

Viljasen Esko haastattelee Pelliniemen Juhoa

  Simolasta Kalsun kankaalle ja alkuasukkaita haastattelemaan. Simolan Oskari Papalla oli kaivossaan varastoituna erinomaista sahtia ...