Chinatown on melkomoisen tiheään rakennettu kaupunginosa ja kadutkin sokkeloiset.
Kuitenkin siellä saa havainnoillisen käsityksen mitä tarkoittaa korjausvelka.
Vähän kuin katekismusta koulussa tankatessa piti lukea selkeä asia ja sitten tuli monimutkainen selitys heti perään.
Kiinteistöjen korjausvelasta puhutaan Suomessakin paljon ja yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa että taloyhtiö ei ole tehnyt vuosi- eikä peruskorjauksia vaan asukkaat ovat eläneet ehkä kuin joku köyhä vanha veteraanileski rintamiestaloaan.
Ihan järkevää joidenkin mielestä, jotta voi käyttää ne rahat vaikka ulkomaan matkoilla remuamiseen. Toisten mielestä korjausten tekemättä jättäminen kostautuu kallimpina remontteina myöhemmin, niinkuin auton huolloissakin asian laita lienee.
Jos väärin kärjistää, voisi sanoa että korjausvelka on tekemättömän remontin säästönä pankissa ja omistajalla ei ehkä ole pankkivelkaa laisinkaan.
Jos ei ole korjausvelkaa, niin taloyhtiöllä on useimmiten pankkilainaa jota osakkaat, omistaja, (vuokralaiset) maksavat vuosikymmeniä isompana lainavastikkeenaan. Julkisivu- ja putkiremonttilainat ovat useimmiten sellaisia.
Bangkokissa silmiini sattui konkreettinen ja visuaalinen esimerkki korjausvelasta. Kerrostalo jossa toisessa päässä oli korjausvelkaa ja toisessa pankkilainaa. -Luulisin vaan.
Tässä sama pytinki kuvattuna kadun alusta ja lopusta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti