9.4.2019

Keittiön hana vuotaa, juoksuputken korjaus

Niin,

Uskoisin että joka toisessa yli parikymmentä vuotta vanhassa kotitaloudessa on tihkuttava keittiöhana.



Vuoto ei ole vaarallinen jos tiskipöydän ja hanarungon välinen liitos on tiivis ja vesi ei näin ollen pääse alakaappien kautta lattialle. Vesi tihkuu tuohon hanan juureen vain silloin kun hana on muutoinkin auki  ja saa vaan aikaan ikäviä laikkuja ja kalkkijäämiä.

Entiseltä työkaveriltani kuulin että on olemassa 5 Euron korjaussetti jossa on kaksi O-rengasta, vaseliinia ja vesihiomakangasta. Sillä homma hoituu ja hanalle tulee lisäikää parikymmentä vuotta. Ilman uusia tiivisteitä ja putkiliikkeen osiakin pärjää, mutta ainakin vaseliinia ja hienoa vesihiomapaperia pitää olla kotosalla.

Korjaussetissä on mukana myös paperinen ohje selkeine kuvineen.

Tuotetiedot

LVI-koodi: 6420263Tuotemerkki: ORASTarkenne: Huulitiiviste / 46.5X41Toimittaja: ORAS OYValm. koodi: 158735Tullikoodi: 40169300EAN: 6414150005725




Omaani nyt jo neljästi hiottu, jotta kaipa tuossakin on tullut jo hanan metalli elinkaarensa päähän. Ei sitä moponkaan sylinteriä voi rajattomia määriä hioa.

Sunnuntaina tein taas sen hionnan mutta en ottanut tällä kertaa kuvia, se on helppo selostaa ja ohjeet ovat siinä putkiliikkeestä saatavassa korjaussetissä myös. Veden tuloakaan ei tarvitse sulkea kun hana on tuossa kiinni asennossa koko ajan.

Vesihän tihkuu kääntyvän suutinvarren juuresta jossa ovat O-renkaat ja niiden urat.

Irroita ensin päällä oleva suojaläppä jotta pääset irroittamaan otekahvan ruuvin ja sen jälkeen nostamaan otekahvan ylös. Joissakin hanamalleissa on kuuma/kylmä värimerkin alla ruuvi joka pitää kiertää ensin irti jotta otekahva irtoaa.

Nyt kun säätökahva on irroitettu irroita sen jälkeen kahvan alla oleva kartiomallinen niklattu suojaholkki (muhvi tai mansetti)  kiertämällä sitä vastapäivään jengoillaan. Nyt tulee esiin kääntyvän juoksutusputken yläosa. Tämä mansetti kiertyy ihan käsivoiminkin, papukaijapihdit saavat vaan vaurioita aikaan. Papukaijapihtejä tarvitaan jos haluaa vaihtaa myös säätöosan mutta silloin pitää sulkea vedentulokin sulkuventtiilistä. Jos säätöosassa on vikaa tippuminen tapahtuu juoksuputken päästä eikä sen juuresta.




Tämän juoksutusputkivarren yläpuolella on muovinen valkoinen huullosprikka, se pitää nostaa ylös jotta juoksutusputken saa nostettua. Alapuolella on samanmoinen mutta sen irroittaminen ei ole pakollista.


Paina sitten seinän puolella olevaa lukituskuulaa (tai joissakin malleissa se on ruuvi) jotta pääset nostamaan tuon juoksutusputken kokonaan ylös. Nyt näet O-renkaat jotka sinun pitää rullata myös ylös.

Tiivistepakkauksessa on sitten ohjeet miten hiot ne urat ja rasvaat uudet O-renkaat ja hiot myös juoksutusputken sisäsylinterin. Asenna osat takaisin käänteisessä järjestyksessä.

Hetken aikaa voi saada vaseliinin makuista vettä, ei se haittaa.

Jääskeläisen Eero on myös tehnyt hyvän kirjoituksen kuvineen. Parempi kuin tämä ja selkeämpi. Klikkaa alla olevaa tekstiä.

Miksi kärsiä vanhuusvuodoista kun ne voi korjata.




1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Perin hauskasti tuumattu vanhuusvuodoista mutta totta, tällä sun selkeällä ohjeella kun asian hoitaa kuntoon niin eipä tapin juuresta enää tihku. Hyvä postaus - näitä tarvitaan aina.

Viljasen Esko haastattelee Pelliniemen Juhoa

  Simolasta Kalsun kankaalle ja alkuasukkaita haastattelemaan. Simolan Oskari Papalla oli kaivossaan varastoituna erinomaista sahtia ...