13.3.2015

Klenuamista ja huinuilua

Niin,

Entinen ja kait jo nyt edesmennyt työtoverini oli Sotkamosta kotoisin. Hän puhui klenuamisesta. Tarkoitti sillä joutoajalla ajan kuluttamista, joskus jopa sivustakatsojan mielestä paheksuttavalla tavalla.

En ollut koskaan tuollaista sanaa kuullut, Latovainiossa puhuttiin huinuilusta.

Jos esimerkiksi piti mennä kaupunkiin asioille ja jäi takaisin palatessa paljon luppoaikaa ennen linja-auton lähtöä, huinuiltiin kaupoilla. Ei aiottukaan ostaa mitään vaan vain kulutettiin aikaa kun linja-autoasemalla odottaessa mustalaiset kävivät aina kimppuun, piti siis olla toisaalla.

Koetin googlettaa kumpaakin termiä ja tuli 0-tulosta. Mitähän tuollainen laillinen mutta
 joutilas maleksiminen oikeoppisesti on nimeltään? Shoppailussa ollaan oikeasti osin ostoaikeissa ja näyteikkunaostoksilla ollaan ulkotiloissa. -ei siis se ole kumpaakaan

Huinuilija saattaa tulla seuraamaan työssä olevien työntekoa sivusta.Katselee ja ei häiritse muuta kuin ehkä olemassaolollaan. Klenuaa ja ärsyttää ruumillista työtä tekevää vain omalla tekemättömyydellään. On liikkeellä ja valppaana mutta ei jalosta eikä paranna suomen tuottavuusvajetta.

Velttoilu sopii  termiksi jossain määrin mutta siihen velttoiluun liittyy huono ryhti, syljeskely ja työstä laistaminen. Klenuta  ja huinuta voi esim. koulun hyppytunneilla kun opettaja on sairastunut, se ei ole velttoilua vaan pakon sanelemaa kävelyä jos korvaavaa  lukutilaa ei ole osoitettu. Reippailua se ei kuitenkaan ole, ei ole oikeita varusteita eikä ympäristökään ole reippailuun tarkoitettu. Huinuilija liikkuu useimmiten hitaasti ja taukoja pidetään, tutkitaan ympäristöä ja koetetaan olla niin ettei aiheuteta väärinkäsityksiä rikollisuusaikeista.

Nuoriso saattaa kokoontua iltaisin mutta jos kyseessä ja mukana on autoja se onkin kruisailua tai pillurallia. Mopoilla se on mopoilua vaikka oltaisiinkin urheilukentän kulmilla tai sitten se on ilkivaltaa sekä pahantekoa.

Huinuilu ei ole mitään niistä. Siihen ei liity harrastus eikä urheilu ei myöskään makoilu.

Mikä olisi oikea nykyaikainen termi klenuamiselle tai huinuilulle.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meillä puhuttiin hortoilusta.

"Missäs on tullut hortoiltua?"

Murphy kirjoitti...

Niin,

Hortoilu on tuttua mutta siinä on minun ajatuksissa mukana ripaus eksymistä tai sekoilua. Kännissä hortoiltiin tai kun etsitään jotain paikkaa ja ei tahdo löytyä.

Mietin että huinuilu on aika lähellä maleksimistakin mutta maleksiminen on enemmän paikoillaan pysymistä ja hortoilussa taas ollaan koko ajan liikkeessä.

Sanna kirjoitti...

Maleksiminen tuli mulle mieleen, mutta jossain mielen perukoilla kutkuttaa joku lapsuuden termikin, vaan ei tuu ajatukseksi asti...

Mökki Raaseporissa

Niin, Parin päivän mökki nimeltään Tiira. Paikkakunta Raasepori ja Boxin kylä Saunamökki rannassa Varsinainen mökki hiema...