2.10.2010

Äijänostalgiaa kuin Latovainiosta ikään

Äijä laittoi blogiinsa kuvan puimakoneesta. Tuosta ihmevempeleestä joka eroitti viljanjyvät oljista. Meilläkin oli sellainen.

Lähinnä tälläinen puusta tehty Esa mutta ei ihan. Tuo sivussa oleva jyväsäkkejä varten koteloitu elevaattori sisälsi kaksi suulaketta jotta täyden säkin saattoi vaihtaa lennossa tyhjään.

Lyyli saattoi olla tuolla syöttöpäässä jossa tasolta syötettiin tähkäpäät koneeseen. Nuorempaa väkeä tarvitiin ruumenien ja olkien kantamiseen kauemmaksi. Myöhemmin hommattiin oikein lietso joka senaikaiseen tapaan oli aivan avoin tehoimuri.

Ihme että lapsia saattoi olla ilman valvontaa koneiden vieressä jotka olivat täynnä pyöriviä siivapyöriä, remmejä ja kaikenlaisia vaarallisia osia.
Kaiken nostalgian kruunaa juuri nyt alkava Päätalo filmatisointi.

2 kommenttia:

Äijä kirjoitti...

Kyllä meillä tuli lähdöt puimakoneen läheltä, ja näin monen kymmenen vuoden jälkeen tuntuu edelleen kitkerältä. Jotkut kansakoulukaverit oli olleet jopa syöttämässä tamppurille satoa.
En päässyt. On vieläkin ikävä asia, kadonneen maailman tärkeimpiä juttujahan tuo oli.

Murphy kirjoitti...

Niin

Meillä oli lapsia niin paljon ja ei ehkä alle kouluikäisiä kuitenkaan päästetty työtilaan.

Tuo syöttöpää oli vaarallisin kun siinä oli se imevä vaikutus, Lyyli sohi kuluneella luudalla lähimmät oljet.

Olki- tai ruumenlietso oli vaarallinen myös kun se oli alhaalla ja puolimetrinen pyörä reikä ja siivapyörät siinä näkyvissä. Siihen meni oljet ja lensi makasiinin takanurkkaan pitkän torven avittamana. Kauhean pölyn se matkaansaattoi. Ohranvihneet tarttui vaatteisiin ja nenästä tuli mustaa kun niisti.

Pikkuasia josta en halua tikkuilla mutta taitaa olla sielläkin päin tappuri, googletin ja tappuri-sanalla tuli enemmän kuin tamppuri.

Rnsimmäinen leikkuupuimuri tehtiin sitten Sampo-merkkisen puimakoneen metallisesta versiosta johon laitettiin volkkarin moottori ja vetolaite.

Ilmalämpöpumpun käyttökokemuksia kymmenen vuoden ajalta (Panasonic NE9)

Tätä ketjua pitänee lukea alhaalta ylöspäin jotta aikajärjestys säilyy. Kuvia klikkaamalla ne suurenevat. 14.05.2018 On toukokuinen hel...