19.1.2014

Tupeerausta ja papiljotteja Latovainiossakin

Niin,

Se oli sitä aikaa jolloin pöyheä kuontalo oli muotia. Lauantaisin siskoni työskentelivät heinäpellolla papiljotit ja liina päässä. Hiusten kuivuttua ja illan korvalla sitten papiljotit irroitettiin ja alkoi tukan tupeeraus. Ei näyttänyt kovin hyvältä hiuksien kannalta.

Papiljotit olivat ensin sellaisia joissa oli kuminauha kiinnipitäjänä. Sittemmin tuli karvapintaisia ja papiljotin läpi työnnettiin piikki.

Miehillä en nähnyt koskaan papiljotteja. Olisi se ollut isäntämiehille tai vaikkapa Päätalon Herkolle nolo tappaus olla rullat päässä. Minulle tehtiin muutaman kerran parturissa mini-vogue. Mikäs se sitten on? Onkin jo tärkeää yleistietoutta.


6 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Mini-vogue laitettiin kampaamossa miehille, ja edistyksellisillä naisilla oli kotona "Karmeenit", s.o. Carmen -merkkiset lämpörullat.

Anonyymi kirjoitti...

Mini-vogue oli vähän niinkuin kevytpermanetti. Nuo Sannan mainitsemat Carmenit muistan minäkin, ne tulivat tavallisten papiljottien jälkeen tai oheen. Ne lämmitettiin ensin ja laitettiin sitten hiuksiin. Itse en käyttänyt mutta isosiskolla oli.

Äijä kirjoitti...

Nääläytymiseksihän se Herkko taisi tämmöisiä touhuja sanoa.
Täkäläisillä on vielä hauskempi sanontatapa. Jos vaikkapa on pariskunta puutarhahommissa, ja on kylään tai tilaisuuteen, niin pomminvarmasti sanoo rouva tuntia ennen aiottua lähtöaikaa:
"Ei maar, kyl meirä ny täyrys lähti ittiäm säälimähä, kon oo see menoki"

Murphy kirjoitti...

Niin,

Latovainiossa meikkaaminen oli vaan laittamista, ei laittautumista. Opettajani Kyllikki Lintunen oli uskovainen vanhalla tavalla ja kaikkea kaunistautumista vastaan vaikka itsellään olikin tekohampaat.

Kerran toisella luokalla piti porukalla luetella mitä kaikkia yhdyssanoja "kynä" nimelle keksitään.

Menin sanomaan kulmakynä. Siitä alkoi tenttaaminen ja hän kysyi jokaiselta lapselta kenen perheessä on tuollainen kulmakarvojen tummentamiseen tarkoitettu luvaton vehje.

Äijä kirjoitti...

Ja koti- Keski- Suomessa puolestaan akat laitto ihtesä, kun johonkin lähtivät.

Murphy kirjoitti...

Niin,

Se oli niin tälläytynytkin saattoi joku sanoa jos meni meikattuna kylille.

Mökki Raaseporissa

Niin, Parin päivän mökki nimeltään Tiira. Paikkakunta Raasepori ja Boxin kylä Saunamökki rannassa Varsinainen mökki hiema...