11.11.2012

Vuotovaaran kaivoksella on talvi tai pari

Vuotovaaran kaivoksella liuosta eroitetaan malmista nikkelimenetelmällä. Tälläisessä touhussa tarvitaan paljon erilaisia altaita. Altaat ovat tehty kuin köyhän miehen uima-altaat.

Kaivetaan syvä kuoppa, laitetaan muovipressu pohjalle ja se on siinä. Jos allas on kovin iso tarvitsee kaksi pressua saumata toisiinsa ja silloin siinä on jo vaaranpaikka. Sauma voi syöpyä emäksisen tai happaman liuoksen seurauksena.

Toinen ongelma voi olla alla olevat terävät kivet. Jos pohja painuu niin terävät kivet voivat puhkoa pressuun reikiä. Silloin tarvitsee heitellä altaaseen muovikekkaleita ja toivoa että vuotokohdan imu imee ne vuotokohdan tukkeeksi. Vuotovaaralla heiteltiin myös vuorivillaa. Kaipa sellainenkin siihen vuotokohtaan imeytyy ja turpoaa tai sitten ei. Ei kai sitä vuotopaikkaa ole helppo löytää. Robottikamera ei näe sameassa nesteessä mitään ja sukeltajia ei sinne voi laskea.

2 kommenttia:

Äijä kirjoitti...

Mitäpä arvelisit Pää- Herkon virkkovan?
- Tietäähän näihen etelän herranröpien touhut... Voi taivahan jumala! Puuskasivat semmoset lastiikkaveltit muka myrkkyvesijä pijättelemään. Oisi se pitäny tietää että suhkuksi menneepi!

Murphy kirjoitti...

Niin

Pää-Herkko olisi tohkeissaan. Itse kun oli ensirivin työmies ja lapion varressa vielä yli-ikämiehenäkin, niin saattaisi olla nyt jopa uutta patoa käsipelillä siellä tekemässä.

On taivahan tosi ettei tuosta hyvää seuraa, koht onpi myrkkyvedet täällä Iijoen törmälläkin, -sanoisi Herkko makuulavetillaan istuen. Puhaltelisi paksuja ja kiertelisi näävelikarvojaan.

Niin, kirkkoja ja komeita hirsipytinkejä. Ilomantsi, Parikkala ja Ruokolahti. Parikkalan Kägöne on melkomoinen. Ei Ilomantsin Parppeinvaaran...