Jostain punkesi mieleeni tositapahtuma parinkymmenen vuoden takaa. Ruotsinlaivalla viereisellä penkillä istuvan miehen puhelin soi. Muutaman lauseen puhelimeen puhuttuaan sivullisellekin selvisi, että lapset olivat jääneet keskenään kotiin ja vettä suihkusi jostakin sisätiloihin.
-Ota pyyhkeitä kaapista ja laita siihen alle, parketti on jo kumminkin pilalla, mene sitten alakertaan lämmönjakohuoneeseen ja kierrä sieltä se punainen venttiili vesijohdosta kiinni....
Hätääntynyt ääni koetti kertoa selkeästi ohjeita ja samalla olla rauhoittava.
Välillä mies kääntyi vaimonsa puoleen ja selosti mistä on kysymys. Lähti sitten puhumaan puhelimeen käytävälle ja en enää kuullut enemmälti. Mieleeni tuli että lienee perheen matka piloilla kun hunteeraa toimitaanko siellä kotona oikein jotta vahingot minimoituisivat.
Siksi kodeissa pitäsi olla isot ja rumat toimintaohjeet ovissa tälläisten tilanteiden varalle, vaikkei niitä kukaan etukäteen lue ja siinä paniikissa ei edes muista olevankaan.
Siis:
Vesi tulee hanasta ja kuuluu mennä viemäriin. Vesi on kiinteistölle ja kalusteille myrkkyä.
Pidä aina ohut- mutta leveäkärkinen meisseli saatavilla, josko lavuaarin hana siten rikkoontuu ettei normaali sulkuventtiili enää toimi ja vesi alkaa tulvia. Lavuaarien alla on kuulasulut, jotka saa meisselillä käännettyä, elleivät ole pysyvästi auki asentoon kalkkeutuneet. Tuossa se hämärästi näkyy.
Joskus myös lämmönvaihdin rikkoutuu ja aina siellä ei ole sulkuja, niinkuin ei täälläkään. Tilassa tai suoraan sen alla on kuitenkin lattiakaivo johon veden tulisi ohjautua. Roiskuuhan se kumminkin, joten jos jossain kohisee, selvitä veden vapaa reitti ja juokse pääsululle. Tuo näkyvä venttiili tuossa ei vähennä vuotoa, sillä saa kuumavesihanasta tulemaan haaleampaa tai kylmempää vesisekoitusta. On siinä toinenkin jos tarkkaan katsoo. Se on ylipaineventtiili käsihantaakilla. Saa vähennettyä painetta kuumavesisäiliöstä jos niikseen tulee.
Ylipainettahan sinne voi tulla jos vesisäiliö ensin täyttyy kylmällä vedellä, ja sitten kuumennetaan perin kuumaksi.
Joskus vessanpytty alkaa valuttaa vesiään suoraan lävitse ja sehän maksaa. Veden tulon saa suljettua ilman työkaluja, tuosta sulkuventtiilistä.
Myös pyykinpesukone voi alkaa tanssimaan polkkaa linkouksen aikana. Tanssi irroittaa vesiletkun ja vesi roiskuaa. Vakuutus ei korvaa jos et ole paikalla ja sulje vedentuloa. Tuossa esimerkki miten poistoletku pitää olla tukevasti kiinni ja siinä myös takaiskuventtiili jotta se ei ime väärään suuntaan. Tulohanassa on myös takaiskuventtiili estämässä putkistojen pauketta ja liitoksien hajoamista. Pesukone kun ottaa vettä ja sitten yhtäkkiä sulkee sen, putket paukkuu pahasti ellei ole tuota takaiskuventtiiliä.
Jos näistä suluista ei vedentulo lopu niin pitää mennä sinne pääsululle. Vesimittarin ennen ja jälkeen on sulkuventtiilit.
Jos sitten paniikissa kierrät sieltä venttiilit rikki ja vesi alkaakin suihkuta ennen vesimittaria, mene kiinteistön liitynnälle jos on kesäaika. Se on merkitty tälläisella merkillä ja sinne pitää palokuntakin osata ohjata jos talo vielä alkaa samaan aikaan palamaan.
Ja nurmikon kastelijoille tiedoksi. Tuon metallikannen alta saa vettä niin ettei se mene vesimittariin, Se on rikollista touhua ja voi joutua vankilaan. Jos sitten onnistut rikkomaan tuolla maassa olevan venttiilinkin, mene kiireesti vesitornille ja etsi sieltä iso sulku.
Jos siellä ei ole kukaan ja tuo ovikin vielä lukossa, voit ottaa pyörän ja polkea kohti vedenpuhdistuslaitosta.
Lienee kuitenkin parempi heti kättelyssä soittaa vesilaitokseen tai palokunnalle 112.
5 kommenttia:
Varsin kattava ja hyvä postaus, erityisesti pidän tavastasi näyttää homma kuvina sillä nehän tunnetusti selittävät enemmän kuin tuhat sanaa. Lyön aika paljon vetoa siitä ettei monessakaan taloudessa tiedetä sulkujen paikkaa,saati sitten että olisi testattu niiden toimivuus.
Kiitos hyvästä ohjeistuksesta. Keittiön, pesukoneen ja vesan kävin heti takastamassa ja löysin ko paikat. Jatkan pannuhuoneeseen vielä.
Tuttavaperhe oli viime kesänä unohtanut pesukoneen päälle ja hanan auki ja kotiin tullessa oli olohuoneenkin lattialla parketin päällä vettä reippaasti. Eikä vakuutus korvannut, kun oli jätetty valvomatta. Olivat koko viikonlopun poissa.
Ei taitais meillä hyödyttää vesitornin etsintä, mutta hauska jatkumo silti :)
Bloggeri on kumma; usein se ei näytä sun postauksia, toisinaan se heittää ne johonkin sinne jo kauan olleiden väliin ja joskus sua ei ees näy mun lukuluettelossa. Onkohan sulla liian vaikee blogin nimi?
Ja sitten semmonenkin vesiasia kuin akvaario. Jos hommaa ison merivesiakvaarion olkkariin, mutta kitsastelee rakennuskuluissa ja valitsee halvemman ja ohuemman lasin, ei vakuutus korvaa kun se mossahtaa hajalle ja porraskäytävässä kulkee hetken aikaa pienimuotoinen koski...
Niin, kerrostaloissa akvaarion hajoaminen on yleinen syy riitaantua alakerran naapureiden kanssa pysyvästi.
Ex- työkaverilla hajosi yöllä ja vedet valuivat keskuslämmitysputkien rei`istä alakerroksiin. Yksi oli juuri tehnyt tapettiremontinkin.
-sori vaan se oli vahinko-
Vesisänkyjä ei kait enää harrasteta. Siihen aikaan kun olivat yleisempiä niin makuuhuoneissa oli paksut kokolattiamatot joihin osa vedestä imeytyi hidastamaan tulvimista.
Lähetä kommentti