12.9.2022

Tyytynoja Krapu

 


Juuret Tyytynojan törmällä.


Lapsuuteni Latovainiossa ei ollut jokea eikä järveä, -merestä puhumattakaan. Sen sijaan kotipaikkani ohi virtasi lähisuolta tuleva Tyytynoja. Siellä saattoi kevättulvien jälkeen peseytyä humus-, ja lannoitepitoisessa vedessä. Tyytynoja laskee tuosta kilometrin virtaaman jälkeen Jänhijokeen, joka taas laski kymmenen kilometrin jälkeen Loimijokeen ja Loimijoki johti Huittisten tienoilla Kokemäenjokeen. Näin on vieläkin.

Paikka jossa saatoimme uida paremmin oli puolentoista kilometrin päässä kotoamme ja nimitimme sitä Kuohuksi. Siinä kohdassa meni kävelysilta Jänhijoen ylitse ja suurehkon navetan lantala oli aivan joen rannalla, sitä emme ajatelleet. Keväällähän siinä oli koski mutta perin pienet olivat koskensa kuohut, kuivaan aikaan maanviljelijät ajoivat hevosilla rattaineen siitä yli.


Viikolla 37 on vuorossa jälleen kuvahaaste. Ei ole kolmea sanaa, vaan yllä oleva kuva. Katso kuvaa ja löydä siitä sadan sanan tarina. Älä anna minun tarinani johdattaa sinua, kuvasta löytyy paljon muutakin kerrottavaa.
Muuten ohjeet ovat samat tutut eli krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti, ei enempää, ei vähempää.
Jätä krapusi linkki SusuPetalin blogiin https://susupetalsanat.wordpress.com
Kiirettä kravun kirjoittamisella ei ole, koko viikko on aikaa.

10 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Hei, kivaa, kun tulit mukaan krapuilemaan!!

Vai navetan lantala oli Kuohun lähellä! No, ei sitä todellakaan lapsena tule ajatelleeksi :D

Cara kirjoitti...

Lapsena minäkin uin Porvoonjoessa Lahden seudulla ja myöhemmin tajusin, että aika monta maalaistaloa oli ylävirrassa, sieltä tuli monesta putki suoraan jokeen. Lietettä, mitä lie.

riitta k kirjoitti...

Ennen maatiloilta valui paljon jätelietettä vesistöihin. Nykyään ei sitä niin vaan sallittaisi.

AilaKaarina kirjoitti...

Kuulostaa karmealta, että vesistöjä on pilattu näin. lapset eivät sellaista tietenkään tajunneet edes pohtia, mutta eivät kyllä aikuisetkaan!

aimarii kirjoitti...

Kivaa kuitenkin oli, että saattoi käydä uimassa. Itse olen uinut lapsena lähellä suuren sahan rantaa, johon sahan kemikaaleja valuivat. Kipeäksi en tullut.
Maailma muuttuu, eikä tiedetä, mikä tuttu asia on jo huomenna täysin vaarallista ja kiellettyä.

Sus' kirjoitti...

Kuohu löytyy paikkakuntana Jyväskylästä Keuruulle eli länteen päin, noin 20 km kohdalla, ennen Petäjävettä. Kaikkea sitä tulee mieleen kun muiden krapuja lukee ;D

pasanen kirjoitti...

Esim Kuhnamo oli aikoinaan sellainen järvi, että jos siellä ui, niin oli syytä mennä heti suihkuun, niin rpämiellyttävä haju siitä iholle jäi.

Murphy kirjoitti...

Kiitos kommenteista

anli itse kirjoitti...

Lapsena tehdään mitä mieli tekee katsomatta sen tarkemmin. Onneksi on paljon hyvää tuuria matkassa.

Äijä kirjoitti...

Olen muutaman kerran porhaltanut Latovainion läpi, mukavaa saada siitä vähän syväluotaavampaa kerrontaa :)

Arvaamaton tulevaisuus.

  Tositarina. Aikoinaan Tekusta valmistuttuani hain töitä eri puolilta Suomea ja päädyinkin sitten 70-luvulla kuvaputkitehtaalle Imatralle (...