30.11.2009

Lampunrikkojatuholaiset.

H1N1 -virus on löydetty ja tarkkaan tutkittu. Sitä ei ole vaan millään saatu selville mikä rikkoo jouluvalosettien lamppuja kesän aikana?

Moni kaivaa sähköisiä adventtikynttilöitä juuri nyt varastostaan esille pantavaksi. Ja kas, yksi tai kaksi lamppua on mennyt rikki varastoinnin aikana. Mikä ihme mötiäinen ne on rikkonut?

Jouluaattona isä tuo kuusen sisälle ja lapset koristelevat kuusen. Ensiksi siihen pannaan sähkökynttilät. Mutta mikä ihme on särkenyt niistä pari pientä polttimoa? Ei se selviä ja ei sitä ehditä edes pohtiakaan, isän pitää lähteä huoltoasemalta etsimään uusia, jos on ajokunnossa.

Olennaista on että kaikki lamput ovat ehjiä kun laite varastoon laitetaan mutta jokin ihme rikkisärki iskee niihin kesän aikana. Se tulee kavalasti ja katkaisee tyhjiössä lepäävän volframilangan. Ihan selvää ei vielä ole pystyykö tämä rikkisärki uusiin led-lamppuihin mutta eiköhän se osaa muuntautua niidenkin tuhoojaksi.

2 kommenttia:

Äijä kirjoitti...

Minua harmittaa kanssa, kun ostin pari vuotta sitten sellaisen joulukynttelikön, jossa ne itse polttimot ovat siellä jalassa, ja kynttilät ovat lasia tai mitälie muovia, ja täytetyt jollain nesteellä. Kun sen laittaa palamaan, alkaa pian se neste lampun tuottaman lämmön vaikutuksesta kuplia. Että sellainen koristus.

Vaan nyt on just keskimmäinen palanut. Joutuu miettimään, että mistähän sellaisiakin lamppuja oikein saa.

Murphy kirjoitti...

Niin.

Tuollaisia en ole nähnytkään. Laavalamppua kyllä joiden neste alkaa kuplia isoilla kuplilla.

Mitenköhän lie turvallista ainetta se neste tai hyytelö?

Koiran tai lapsen pudotettua koristeen ja sen säryttyä, niin suuhunhan tai ainaskin iholle sitä voi joutua.

Kuinkahan yleinen suomalaisissa kodeissa on sellainen lapsuuden aikainen puolipyöreä nestepallo?

Sitä piti ravistaa jotta valkoiset hiutaleet alkoivat kuin sataa lumena joulupukin tai lasten päälle, jotka olivat aivan nesteessä.

Meillä Latovainiossa ei ollut sellaista. Mutta oli ilmapuntari jossa oli ukko ja akka. Toisella sadetakki ja toisella kesämekko. Kumpi tuli ulos ovestaan niin sellainen ilma oli tulossa.

Niin, kirkkoja ja komeita hirsipytinkejä. Ilomantsi, Parikkala ja Ruokolahti. Parikkalan Kägöne on melkomoinen. Ei Ilomantsin Parppeinvaaran...