30.11.2014

Jätehuolto Latovainiossa

Niin, Lapsuuteni Latovainiossa ei ollut kunnallista vesilaitosta, ei kunnallista viemäriä eikä jätteenkuljetusta. Kotonani palavat roskat poltettiin karjakeittiössä tai keittiön pesässä. Sika-aikaan ruuantähteet vietiin laskiämpärissä sioille. Oli myös tunkio ja avokomposti. Muovijätettä ei tullut kun muoviin ei pakattu.

Ulkohuussin sisältö vietiin vuosittain pellolle ja romumetallia tultiin jobbareiden toimesta hakemaan kotoa asti. Sittemmin tuli umpikaivoa ja imeytyskenttää mutta niiden tarve konkretisoituu vasta kun vedellä aletaan enemmälti lotraamaan.

Kuolleita ei poltettu vaan haudattiin Jokioisten hautausmaalle. Ei tullut kuullonkaan että mitään orgaanista ainesta olisi paiskattu Tyytynojaan tai Jänhijokeen.

  Jos haluaa kauhistella voi katsella turistikuvia miten Ganges Intiassa toimii hautausmaana ja jätteiden viskauspaikkana.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Täällä käy vieläkin jobbari hakemassa metallijätettä. Kesällä oli ilmoituksia tolpissa.
Lapsena uin Porvoojoessa, eikä silloin ajateltu, että sen vesi olisi likaista vaikka varmasti jonkun viemärikin sinne lorahti.

RH kirjoitti...

Karun näköstä kyllä... mutta siellä aatellaan, että kun vesi on pyhä, niin se puhdistaa siinälilluvan liankin.

Murphy kirjoitti...

Niin,

Ympäristön tilaan silmä tottuu. Jos on vaikka paljon autonromuja nurkalla niin ei ne keräilijöitä lainkaan häiritse.
Tuskin intialaisetkaan lainkaan stressaa avoviemäreitään paitsi kun asuvat jonkin aikaa ulkomailla ja palaavat takaisin.

Niin, kirkkoja ja komeita hirsipytinkejä. Ilomantsi, Parikkala ja Ruokolahti. Parikkalan Kägöne on melkomoinen. Ei Ilomantsin Parppeinvaaran...