18.9.2022

Aku Ankka




Eka Aku Ankka

Niin, lapsena me kaikki perheen lapset aloitimme koulutiemme Latovainion Terävän kansakoulussa. Meitä oli seitsemän jotta yhtäaikaa emme koulusta kotiutuneet ja osa minusta vanhemmatkin olivat jo koulunsa lopettaneetkin. Muistikuvieni mukaan Aku Ankka kannettiin meille keskiviikkoisin ja niinä päivinä koetettiin tulla ensimmäisenä kotiin. ”eka-akuankka” -sanalla ilmoitimme toisillemme mikäli samoihin aikoihin kotitiellä olimme tulossa.


Aku Ankassa oli puhekuplia ja ajatuskuplia. Myös kuplia joissa oli mustia pilviä pään päällä sekä salamankuvia. Kuplassa saattoi lukea ”ärinää, murinaa, jupinaa”. Siisti tapa ilmoittaa lukijoille ankkojen tunnetiloja ilman pitkiä sepustuksia


Sohvaa meillä ei ollut vaan lehti luettiin hetekalla. Hetekalla istuttiin ja törtevänä luettiin, -ekana, vaihtoihin ei suostuttu.


Viikon 38 krapusanat ovat ärinä, sohva. vaihtaa.

Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti, ei enempää, ei vähempää. Viikon krapusanat ilmestyvät sunnuntaisin tässä blogissa.
Sanojen ei tarvitse olla perusmuodossaan kirjoituksessasi.
Jätä krapusi linkki blogiini. https://susupetalsanat.wordpress.com/2022/09/18/kennelimist-tunnelmaa/
Kiirettä kravun kirjoittamisella ei ole, koko viikko on aikaa.




10 kommenttia:

Cara kirjoitti...

Muistan hyvin Aku-päivät. Minä luin keittiön pöydän ääressä.

Äijä kirjoitti...

Kyllä, joko Nakke Nakuttajan tai sen kanssa vuorottelevan Aku Ankan kanssa oli monenlaista jaahinkia...

AilaKaarina kirjoitti...

Kylläpä elävästi kirjoitit, kuin omasta lapsuudestani. Kiireellä kotiin Aku Ankka-päivänä. Tosin lehti tuli naapurin rakkaalle ystävälleni, jonka luo kipaisin heti, kun läksyistäni pääsin, tai sitten tein läksyt hänen kodissaan ja odotin Aku Ankka-vuoroani :D.

SusuPetal kirjoitti...

Totta, keskiviikkoisin jaettiin Aku ja valitettavasti neljä vuotta nuorempi veljeni ehti aina ensin lukemaan lehden, hänellä kun oli lyhyemmät koulupäivät.

Murphy kirjoitti...

Niin, nykylapset saattanevat saada sometietoa liki reaaliajassa ja yhtäaikaa.

aimarii kirjoitti...

Aku Ankka tuo monelle muistoja, kuten sinulle.
Minun lapsuudessani ei vielä ollut Aku Ankkaa, tai ilmestyihän se jo -50 luvulla, vaan ei vielä meille tilattu. Aikuisena olen vasta joitakin Akuja lukenut.

pasanen kirjoitti...

Akun veljenpojilta opin siiman päähän kiinnitetyllä lompakolla narraamaan ihmisiä maantiellä; aika moni auto pysähtyi. Joskus kuski suuttui ja lähti perään ja se se vasta hauskaa oli. Uusi ja mainio sana minulle tuo "törtevä".

Murphy kirjoitti...

Törtevä = Uljaankomea näemmä googlen mukaan. Laitoin juuri omia mieliyhteitäni sinne sivistyssanakijaan. Tärkeilevä, pönöttävä yms

BLOGitse kirjoitti...

Itse olen käyttänyt 'eka-akun' sijaan 'ekavessa' koko elämäni ajan! :) Edelleen!
Aku tilattiin taas vuosien tauon jälkeen. Ei tarvita vuoroja sen lukemiseen :)

Pöllö kirjoitti...

Mä kävin koulua mummolasta käsin ja mummolaan tuli Aku. Mulla oli kaksi vanhempaa setää ja mun piti aina odottaa, että ne tulee koulusta ja lukee Akun ekana. Vaikka mulla olisi ollut monta tuntia aikaa lukea se Aku, niin ei kun piti odottaa. Ikäjärjestyksessä.....

Viljasen Esko haastattelee Pelliniemen Juhoa

  Simolasta Kalsun kankaalle ja alkuasukkaita haastattelemaan. Simolan Oskari Papalla oli kaivossaan varastoituna erinomaista sahtia ...