30.12.2010

Tervakosken pillipiipari

Toimii osoitteessa Urkupilli 2 12400 Tervakoski. Eli Porthanin perinteinen urkurakentamo. Aloitteli Kangasalla mutta vuodesta 1988 Tervakoskella.

Tälläistä teollisuutta tuskin ihan heti siirretään Kiinaan. Tervakoskella on tehty setelipaperiakin miksei myös siis paikkakunnalle sovi urkujen rakentaminekin.

Refenssilistastaan näkee että yksissä uruissa menee yli vuosi, joten ei mitään lyhytjännitteistä hommaa.

Kotisivunsa on tässä

Voitollista toimintaa yhtäkaikki.

1 kommentti:

Äijä kirjoitti...

Onpahan tullut tuolla verstaalla käytyä kerran.
En usko minäkään, että Kiinaan lähtee urkujen valmistus.

Tosin siellä on kristittyjen määrä kuulemma kovassa nousussa, kasvuvauhti on vuositasolla noin kaksi miljoonaa sielua. Ehkäpä eurooppalainen jumalanpalvelusperinne saa siellä jalansijaa, ja eurooppalaiset rakentajat pääsevät toimittamaan urkujaan Kiinaankin.

Meneehän siinä urkujen tekemisessä aikaa juu. Ensin verstaalla ilmanantolaitteet, ilmalaatikot porauksineen, pillien valmistus, esiäänitys, soittopöydän rakentaminen.

Kaiken tultua valmiiksi rahdataan osat pystytyspaikalle, ja tehdään hyvinkin muutama kuukausi töitä siellä.
Lopuksi äänitetään urut, eli saatetaan pillit soimaan halutulla tavalla. Se se on aikaa viepää ja pitkää pinnaa vaativaa hommaa tottavie. Eikä siihen ole mitään oppilaitoksessa koulutusta, vaan ihan mestari-kisälli- periaatteella siinä mennään. Puusepän oppi on hyvä olla olemassa, sillä taitavia puuseppiä aina tarvitaan.

Suomessa toimii hämmästyttävän monta urkujenrakentajaa. Sotkamossa on Sotkamon urkurakentajat, Tervakoskella Porthan, Espoossa Virtanen. Voi niitä olla muitakin.

Urkujenrakennusta tehdään kyllä ensi sijassa kiinnostuksesta asiaan, rahapuoli on vain välttämätön paha. Lujilla on monet urkujenrakentajat, mutta ihmeesti ne kyllä sinnittelevät.

Viljasen Esko haastattelee Pelliniemen Juhoa

  Simolasta Kalsun kankaalle ja alkuasukkaita haastattelemaan. Simolan Oskari Papalla oli kaivossaan varastoituna erinomaista sahtia ...