20.4.2013

Yhtiökokousaikaa

Niin.

Huhtikuun loppu on aikaa jolloin taloyhtiöissä ihmiset kokoontuvat ja esityslistan kohdassa "muut esille tulevat asiat", aletaan porukalla keskustelemaan.

Usein keskustellaan veden kulutuksesta ja siitä onko vedestä perittävät korvaukset oikeudenmukaisia.
Jos erillistä vesimaksua ei ole, niin vedestä maksetaan vastikkeen yhteydessä asuinneliöiden perusteella.

Epäoikeudenmukaista vanhoille yksinasujille jotka elävät säästeliäästi perimässään isossa asunnossa. Eivät nuukuuttaan vedä vessaakaan joka käynnillä. Kastelevat kukat sadevedellä ja sulkevat suihkun pesuaineen levittämisen aikana. Epäoikeudenmukaista perin epäoikeudenmukaista heille..

Useimmiten erillistä vesimaksua kerätään henkilöluvun perusteella.

Epäoikeudenmukaista asukkaille joiden perheenjäseniä asuu viikot toisella paikkakunnalla. Eri ikäiset ihmiset myös käyttävät aivan eri tavoin vettä, epäoikeudenmukaista. Siis varsin epäoikeudenmukaista ja ei kannusta veden säästöön. Epäoikeudenmukaista muiden asukkaiden kannalta tuo on myös jos talossa asuu perhepäivähoitajia. Perhepäivähoitajien hoidettavia suihkutellaan ja saappaita pestään, vessaakin käyttävät ja juoda lomottavat ilman että ovat henkilöluvussa mukana. Epäoikeudenmukaista voi kun on epäoikeudenmukaista.

Keskimääräinen asukas käyttää vettä 3,6 kuutiota kuukaudessa. Se on noin 120 litraa vuorokaudessa. Tällä paikkakunnalla kuution hinta on nelisen euroa. Jätevesimaksu on tuosta puolet eli myös nurmikonkastelusta joutuu maksamaan jätevesimaksua.

Kaikkien mielestä reiluin tapa on mitata kulutusta ja laskuttaa sen perusteella. Jälkikäteen asennetut mittarit vaan eivät tuo säästöinä rahaa takaisin koska investointi erillismittareihin on kallista, ne pelkästään lisäävät oikeudenmukaisuuden tunnetta ja tulevat kuoletetuksi kuudenkymmenen vuoden kuluttua.

Jo pelkkä mittareiden asennus vähentää kerrostalon kokonaisvedenkulutusta yli 20 %. Siksi paras säästökeino taloyhtiöissä oliskin vain ilmoittaa kaikille, että taloon on asennettu huoneistokohtaiset vesimittarit, -siis vaikkei niitä oikeasti olisikaan asennettu. Vedensäästö tulisi mutta investointikulua ei menisi.




10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minusta kyllä tuo nurmikon kastelu on turhaa puuhaa. Luonnossakin riittää taivaalta tuleva sade;)
Meillä on kyllä hyvin sammaloitunut nurmikko, joka viime kesän sateista tuli erikoisen kauniiksi. Valitettavasti sammal ei pidä kuivasta kesästä,joten katsotaan miten sen käy;)

Murphy kirjoitti...

Niin.

Asun kadulla jonka nimessäkin on sammal. Ja sammal kallion päällä on helppohoitoisin ja hyvä piha-alusta.

Ainoa huono puoli on että sivulliset liittävät sen hoitamattomuuteen, laiskuuteen ja välinpitämättömyyteen. Kateellisia ja arvostelevia naapureitahan varten kaikki pihaviritelmät tehdään.

Sammal ja jäkälä on suojeltu, sitä ei saa luonnossakaan tärvellä. Uusiutuu hitaasti. Kuntta taas on on sellaista metsänpohjaa jota saanee omilta mailtaan myydä palasina. Siinä on varpuja ja muuta kasvillisuutta. Voi poimia mustikat omalta takapihalta.

Jos kidutuspenkkiin pantaisiin ja toinenkin huono puoli pitäisi peukaloruuvissa kiristäen minun sanoa, sanoisin että onhan se sammal ehkä aamuisin hieman liian kostea avojaloin tai aamutossuilla tallustella.

Polga kirjoitti...

Idea tuosta on niin järjettömän hyvä, että esitän sen - syksyllä. Kevätkokous oli jo, harmi :( Meillä nimittäin oikeasti (siis minä) olen tottunut säästämään vettä. Naapurissa asuu 6-henkinen perhe. Kulutus on hieman erilainen. Ei, se ei harmita, koska laskutus on piilotettu kokonaiskuluihin könttäsummana. Mutta jo pelkkä uhkaus toisi oikeasti vähän ekologisempaa ajattelutapaa kaikille (miten tiskata asiat, pyykätä jne. nämä tavalliset asiat, joista aina puhutaan).

Murphy kirjoitti...

Itse asiassa markkinoille on tullut putkistoihin jälkikäteen napsautettavia virtausmittareita. Niiden tarkkuudesta vaan ei ole vielä mitään takuuta pitkälle ajalle. Lisäksi monessa talossa putkisto on niin monimutkaisesti haaroitettu ja koteloitu, jotta halvatkin mittarit vaativat kalliit asennukset ja lukeakin pitäisi voida elleivät ole kaukoluettavia.

Yleisten paikkojen valvontakameroista moni on vain pelkkä kuori kuten on ylinopeuskameroistakin osa.

Kukaan ei kuitenkaan tunne tulleensa huijatuksi kun ajatus on vilpitön.

RH kirjoitti...

Viimeksi kun asuin kerrostalossa, kylvettiin pihalle uusi nurmikko, jota kasteltiin niin maan perusteellisen usein, että ihme kun ei kasvanut papinkullei kaveriksi. Sitten itkettiin, että vesimaksu on niin paljon noussut, että pitää nostaa vuokraa... mutta eipä me enää kovin kauaa siinä asuttukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Murphy perkele, sinähän olet nero!
Ihan helvetin hyvä idea tuo valheellinen ilmoitus asuntokohtaisista vesimittareista.

Murphy kirjoitti...

Kylvetty nurmikko on kyllä epänormaali sikäli että vaatii jatkuvaa huoltoa. Kastelua, lannoitusta, kalkitsemista, ilmastusta ja leikkausta. Golfkentillä siihen on varaa, mutta jos talo on alunperin tehty luonnon keskelle niin josko sen saman saisi talon ympärillä säilymään.

Salaojat ja rakennuskoneet sekä maaston kallistukset valitettavasti vain tuhoavat humuksen ja keinotekoisesti se usein tarvitsee tehdä.

Sannan saunapolku taas on osa suomalaista aitoa ja originaalia perinnemaisemaa, sitä ei ainakaan saisi katepillarit tärvellä.

Murphy kirjoitti...

Niin Peppone.

Menisikö jo överiksi jos ulko-oven vieressä nimiluettelon vieressä olisi digitaalinen näyttö josta jokainen voisi omalla tunnusluvullaan katsoa miten oma vedenkulutus olisi suhteessa naapureihin?

Näyttö olisi tehty erikoisohjelmalla jossa ihmisten seuratessa alkaisi palkki aleta suhteessa naapureihin, -joka ikisellä ja vähitellen kun vettä oikeastikin lotrattaisiin vähemmän.

Innoissaan kirittäisivät ja menisivät jopa kirjaston vessaan pissalle ja uimahallin suihkuun jotta vettä säästyisi, ja näyttö sen kun kannustaisi lisää.

Vastikkeissa ja vuokrassa voitaisiin sen verran kerätä enemmän, että vuosittain voitaisiin mahdolliset virheet piiloittaa ja kertoa väelle miten vedensäästötavoitteet taas on saavutettu.

Eeva kirjoitti...

Teidän taloyhtiössä käytetään äärettömän vähän vettä - käykö kukaan koskaan pesulla? Kerrostaloasukas käyttää vettä keskimäärin 155 litraa/vuorokausi.

Murphy kirjoitti...

Täytyipä laskea uudelleen, oli pilkku virhe. 120 litraa vuorokaudessa on täällä toteutunut.
Korjaan tuohon tekstiin.

Vuosikulutus on pysynyt likimain samana. Se että lämmin vesi tulee oman sähköisen varaajan kautta vähentää kulutusta, koska ihmiset maksavat omassa sähkölaskussaan sen osuuden.

WC-pytyt ovat pääosin vanhaa tuhlailevaa mallia, joihinkin on laitettu säiliöön astioita jotta kulutus vähenisi.

Viljasen Esko haastattelee Pelliniemen Juhoa

  Simolasta Kalsun kankaalle ja alkuasukkaita haastattelemaan. Simolan Oskari Papalla oli kaivossaan varastoituna erinomaista sahtia ...