8.8.2013

Marmorinen viimeinen leposija

Pythagorionin hautausmaa oli ortodoksiseen tyyliin kaunis. Kaikki haudatut olivat 2000-luvulta, vietäisiinköhän aiemmin haudattyja toisaalle? Haudankaivajan työ on täällä erilaista kuin suomessa. Matala syvennys ja marmoriset sarkofagit tekivät maiseman. Öljylamppu paloi ikitultaan monella haudalla ja vainajan kuva oli vielä useammassa.





Keskikuvan taustalla näkyy kaupungin ikiaikainen linnoitus. Ja tässä alla avoin hauta odottaa tulijaansa.


Pythagorionin Kristuksen kirkastuskirkko on kait Basilika. Se lienee vuodelta 1824, jolloin Samoslaiset torjuivat Turkkilaisten hyökkäyksen ja säilyivät edelleen itsenäisinä. 6. päivä Elokuuta on Samoslaisten merkkipäivä. Taistelu jatkui vielä neljä vuotta mutta Samos ei kuulunut Turkkiin eikä  Kreikkaan.

Kirkas valo hohtaa kirkastuskirkon takaa.




Basilikan sisäpihalla kasvaa villibasilika. Logothetiksen patsas on myös siinä keskellä. Logothesis julisti vallankumousen alkaneeksi yhdessä piispa Kyrilloksen kanssa vuonna 1821 ja he yhdessä saarelaisten kanssa häätivät turkkilaisen varuskunnan väen pois saarelta.




Päivän ruoka oli kalaruoka. 8,50 E, kevyt versio vihanneksineen.








Verkkokalastus on yleistä mutta myös tälläisiä autonrenkaan muotoisia rysiä näkyi kalastusveneissä.



Ja mikä parasta ravintoloiden interiööri on perin luonnonläheinen. Tässä sitruunapuut varjostivat ravintolan sisäpihaa ja kaskaat soittivat melodioitaan.




3 kommenttia:

Äijä kirjoitti...

Samanlaiset havainnot kreikkalaisista hautausmaista. Kahdella reissulla on tullut käyskenneltyä Paramythian kylän hautausmaalla.

Syyskuun viimeisellä viikolla olemme me menossa samaan maahan, vähän eri kohteeseen vain.

Murphy kirjoitti...

Niin,

Finnmatkat eivät näemmä tee matkoja Lefkakselle, mutta Pargaan olisi esim. Toukokuusta-syyskuuhun. Ehkäpä ensi vuonna äkkilähtö taas ja ilman ei-kriittistä asennetta.

Toisaalta ajoissa varatussa matkassa olisi parasta juuri se odotus.

Äijä kirjoitti...

Me lähdimme viime kesänä tosi lyhyellä varoitusajalla Kreetalle, ja siitä kehkeytyi yllättäen yksi kivoimmista matkoista, missä olemme olleet.
Nyt mennään Pargaan, viedään pyöreitä täyttänyt sukulainen lämpimään.

Viljasen Esko haastattelee Pelliniemen Juhoa

  Simolasta Kalsun kankaalle ja alkuasukkaita haastattelemaan. Simolan Oskari Papalla oli kaivossaan varastoituna erinomaista sahtia ...