2.4.2022

Paljakka 2022 Maaliskuu osa 2

 Niin, Paljakka sijaitsee Kajaanin yläpuolella ja sieltä löytyy sekä laskettelurinteet että hyvin hoidetut hiihtoreitit.

Reittiopas kertoo kalastuspolun reitistä seuraavaa:

Kalastuspolku vaihtuu talvisin monipuoliseksi lumikenkäilyreitiksi, joka tarjoaa kulkijalleen vaihtelevia korkeuseroja sekä kauniita maisemia. Paljakan matkailukeskuksesta lähtevä reitti kulkee louhenjoen reunoja seuraillen läpi vanhojen niittymaisemien kunnes Neulakosken jälkeen reitti lähtee kääntymään kohti Rakennusjärveä. Rakennusjärvellä kulkijaa odottaa kota, jossa voi pysähtyä evästelmään nuotiolla. Rakennusjärven jälkeen reitti jatkuu nousuvoittoisena kohti Paljakan keskustaa. Reitin pituuden ja korkeuserojen vuoksi  reittiä suositellaan varauksin perheen pienimmille. 


Ihan Paljakkakeskuksen vieressä virtaa puro sekä läheinen Louhenjoki ja myös on kaivettu lampi jossa voi kesäaikaa kalastaa.


Opasteet ovat melko selkeät ja ne samat palvelevat myös UKK-reitin opasteina. Kunnollista latu- ja polkukarttaa ei tahtonut löytyä. Kaupasta sai suttuisen pienen kopion mutta pääasiassa piti tukeutua kännykän maastokarttaan.


Laskettelurinteessä on pieni makkaranpaistokota ja suurempi löytyy siitä vierestä matkailuvaunualueen päädystä. Puut oli hyviä ja niitä oli riittävästi, -sanottaisiin armeijassa.Kävely-ja hiihtoreitit ovat hoidettuja ja kiertävät myös rakennusjärven jonka rannalla on myös vuokrattavia rakennuksia.Paljakkakeskuksessa on pieni kyläkauppa ja keilahallikin. Melko hiljaista oli joka puolella, koska koululaisten hiitolomakausi oli jo ohi.
Tässä näkymä laskettelukeskuksen parkkipaikalta. Ylhäällä kajastaa hotelli. Hiljaista on.


Iso liki hätäyöpymiseen soveltuva päivätupa löytyy PirunkirkoltaRakennusjärven taukopaikalta löytyi myös siisti ja asiallinen taukopaikka ulkohuusseineen. Savu vaan tuprutti kovin sisälle, arvelinkin porukoille että olisikohan naakka tehnyt joskus pesänsä hormiin? Sinne tuli pariskunta potkukelkallakin lähistöllä olevalta vuokramökiltä. sanoivat olevansa Lahdesta ja majoittuivat pojan vuokraamalla mökillä. Kerroin olevani syntyperäinen Latovainiolainen ja kerroin koko Latovainion historian, kunnes jo he lähtivätkin. :)Osa reiteistä oli yhteisiä hiihtäjille ja patikoijille. Kun hiihdin Pirunkirkolle vastaan tuli pari patikoijaa jotka olivat kiertämässä tuota ilveskierrosta (13 km). Sulavan lumen aikaan se olisi rankka reitti kun alusta on pääosin vain tallattu kovaksi moottorikelkalla.
Kevätpuro solisi kauniisti ja teki rantatörmiin jääpuikkoja, linnutkin lauloivat. Kauneimmat korpimaisemat saattoi kokea näin kalastuspolku kiertämällä. Aurinkokin paistoi ja elämä antoi sitä parastaan, siis kevään etiäisiä.

Ei kommentteja:

Puolangan Paljakka , Hyrynsalmi maaliskuu 2022 osa 3

  Niin, taitaa olla retkieväistä yleisin tuo makkararuoka. Retkipaikoilla löytyy niiden käristysfasiliteetit. Paljakan pirunkirkkoon ei pääs...