23.10.2022

Pitkä poraus

 Holjaa! -huudahti  Tommi kun hän Kaivokujan kautta oli kouluunsa menossa. Äijälän-Markkulan peltojen rajatienoilla kökötti pitkä tappi. 

Mikä toi tommonen on? -kysyi koulukaveri Antti, -hänkin perin hämmästyneellä äänellä ja pojat lähtivät kovaa vauhtia juoksemaan Terävän koululle. 

Koulun pihalla he aistivat perin oudon tunnelman. Kaikki jo kouluun saapuneet tuijottivat Jänhijoen ja kakkostien suuntaan. Tualla se on joku sanoi ja kaikki siristelivät silmiään. Ei mennä sinne ny lähemmäksi. 


Sitten opettajat Lintunen ja Koistinen tulivat myös pihalle ja selittivät: Te oppilaat nyt todistatte ihmiskunnan suurta saavutusta. Tämä on pieni asia kiinalaisille mutta suuri asia latovainiolaisille. Kiinalaisten  pitkä pora tuli lopultakin läpi maapallon. 

Viikolla 43 on vuorossa kuvahaaste. Ei ole kolmea sanaa, vaan oheinen kuva. Katso kuvaa ja löydä siitä sadan sanan tarina.
Muuten ohjeet ovat samat tutut eli krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti, ei enempää, ei vähempää.

Jätä krapusi linkki SusuPetalin blogiin susupetalsanat.wordpress.com
Kiirettä kravun kirjoittamisella ei ole, koko viikko on aikaa. Kuva Cara8 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

No nyt se vihdoin tapahtui!! Muistan kyllä, kun lapsena mietittiin, että kun kaivaa tarpeeksi syvälle, pääsee Kiinaan asti. Vaan kiinalaiset ehtivät ensin!

Äijä kirjoitti...

Tämän tehtävän toteuttajiksi on kaavailtu milloin ketäkin.
Lukion, jonka kävin vuosina 1977-1980, Venäjän kielen oppikirjassa kaksi poikaa pyrki Amerikkaan, olisiko teksti ollut näin:
Мы прокладываем путь в Америку!

Cara kirjoitti...

Minäkin muistan, että Kiinaan yritettiin päästä kaivamalla. Kiinasta siis ehdittiin tosiaan ensin, mahtava putki, onkohan siinä vakoilulaitteita...

anli itse kirjoitti...

Latovainio pääsi nyt maailman kartalle. Tuleekohan nyt sieltä kiinalaisia putkea pitikin vierailulle.

Murphy kirjoitti...

Niin, maalämöä tarvitaan mutta kumpaankohan suuntaan sitä imetään?

pasanen kirjoitti...

Tyypillistä kiinalaisten maailmanvalloitusta!

aimarii kirjoitti...

Ei tarvi enää miettiä tuotakaan juttua. Reikä maapallon läpi on totta. Ehkä siitä huolehditaan, ettei mene tukkoon.

Murphy kirjoitti...

Niin, siitä tukkoon menemisestä minulla on muisto Latovainiosta 80-luvulta. Eräs mökin poikamiesasukas tuskaili kaivoveden herkän kuivumisen johdosta ja tilasi porakaivon tekijän. Poraus onnistui hyvin ja tarkkaa mittaa en tiedä mutta liki parikymmentä metriä mentiin suoraan kallion pinnasta alas. Porari esitti että vettä sieltä tulee ja homma oli valmis ja mies maksoi metriluvun perusteella. Meni rautakauppaan, osti käsin veivattavan pumpun ja viitisentoista metriä muoviputkea sekä pohjaventtiilin.

Sitten kerran poikkesin kylään ja siinä naapurukset ihmettelivät miksei kaivosta kuitenkaan tule vettä kuin pieni loraus ja putkikin tökkää johonkin noin 12 mertin kohdalla niin että muovinen pohjaventtiilikin vaurioitui. Venttiili ja letku olivat liki putken halaksijan suuruinen.

Toinen mies sanoi että he ovat kovasti pumpanneet ja tuntuu että vesi nousee hieman mutta sitten vipu tuolee oudoksi kuin kumipalloa venyttelisi.

Vastasin että porakaivot tarvitsevat reikään laskettavan pumpun ja sähköä.Periteisellä imupumpulla ei pysty nostamaan kuin noin seitsemän metriä jos käsipumppu on hyvä. Lisäksi siellä syvemmällä voi olla jokin kallibnsiirtymä tai sitten laskutettu porausyvyys ei ole todellinen.

Mies lupasi miettiä asiaa mutta myöhemmin sairastui ja muutti pois. En tiedä onko porakaivo otettu nyt käyttöön vai ei.

Krapu 2023/1

Niin, veli tuli ajokortti-ikään, halusi oman auton. Isän moottoripyörä myytiin mutta niillä rahoilla sai vain vanhan auton. Äiti vastusteli ...