7.7.2012

Telluurio

Niin.

Äijä palautti mieleeni tuon laitteen, jonka nimenkin opin vasta minuutti sitten.  Nythän on niin ettei auton tasauspyörästöä kukaan käsitä ellei itse näe sen rakennetta. Ei myöskään ymmärrä miten kuu aurinko ja maa kiertävät avaruudessa toisiinsa nähden. Tarvitaan telluurio.

Telluurio on kuin rautalankamalli sadantuhannen sanan selityksestä. Yksi kuva vastaa tuhatta sanaa ja yksi telluurio vastaa sataatuhatta sanaa.
3 kommenttia:

Äijä kirjoitti...

Näin tuollaisen täsmälleen kerran. Olin kansakoulun vissiin 4. luokalla, ja opettaja kiersi tuota kapistusta. Luokka pimennettiin.
Kuu oli meidän köyhän kuntamme telluuriosta hävinnyt johonkin, mutta pyyhekumi sai toimia korvaavana. Se oli semmoinen vaaleanpunainen pyyhekumi, joka ei vähäisimmässäkään määrin muistuttanut kuuta, mutta me toki ymmärsimme kaikki idean.

Löytäisitkös kuvia vanhoista rainaheittimistä ja episkoopeista?

RaimoS kirjoitti...

Näyttää Aksun havainto-opetusvälineiltä Vorssan koulusta. Näillä sitä oppi asioita. Hienoin vehje oli painovoimaa havainnoiva tikkaviritys; lähes taikatemppuvheje.

Murphy kirjoitti...

Vorssan ammattikoulussa tein atomien havainnointiin opetusvälineitä.
Puupalikoita joissa oli jousien päissä eri määrä magneetteja. Tarttuivat toisiinsa jos olivat erinapaisia.

Arvaamaton tulevaisuus.

  Tositarina. Aikoinaan Tekusta valmistuttuani hain töitä eri puolilta Suomea ja päädyinkin sitten 70-luvulla kuvaputkitehtaalle Imatralle (...