6.7.2012

Kansakoulu

Olen vanha kuin Metusalem. Olen käynyt kansakoulua ja silloin oli alakoulu ja yläkoulu niinkuin nykyisinkin. Ei ollut ipadeja vaan opettaja kaivoi esille opetustaulut jos piti esittää kukan emin ja heteen rakenteita.

 Joku oli piirtänyt tarkkoja kuvia ihmisen sisuskaluista, erilaisista karttoja ja läpileikkauksia vaikka mistä. Nyt niistä on tullut keräilyharvinaisuuksia.

Muistan miten opettaja kerran näytti millainen oli Suomen kartta ennen Karjalan luovutusta. Tuli olo kuin amputaation suoritetulle. Sitten kun oikein multimediaa toteutettiin, opettaja otti esiin projektorin ja näytti filmiltä kierrettävät rainat.

Aiheet oli uskonnollisia muistaakseni. Siinä näytettiin kuinka joku pani veljensä kuivaan kaivoon. Miksi sinne kitumaan? -ajattelin Mutta sellaista elämä on.

3 kommenttia:

Äijä kirjoitti...

Minä olen jokusia vuosia nuorempi, mutta muistan kyllä ne opetustaulut (ja olen niitä ihan viime vuosinakin nähnyt), diaheittimet joko yksittäisdioina tai ns. rainana, jota kierrettiin ruuvista. Paras oli olikos se episkooppi, jonka alle opettaja laittoi kirjan sivun ja heijasti sen seinään.
Entäs se värkki, jossa oli maapallo, kuu ja aurinkona lamppu. Opettaja veivasi kammesta pimennetyssä luokkahuoneessa ja näytti havainnollisesti, miten se maa oikein pyörii.

Ja tosiaan paljon oli tarinoita ja kuvia maailmanhistoriasta. Kyllähän se Joosefin kaivoon laitto oli merkillinen juttu. Lapsen ymmärrys oli semmoinen, että ne veljet olivat kateellisia.

Jeremian kaivoon heittämisestä eivät kansakoulussa puhuneet. Eikä Hesekielinkään näyistä, mutta ne ovat aika tuhtia tavaraa kansakoululaisille.

Anonyymi kirjoitti...

Nuo taulut ja paljon muutakin koulurekvisiittaa kustansi Valistus oy, joka oli ilmeisesti kansakoulunopettajien kerman perustama rahankeräysmonopoli. Eip taitaisi tuollainen peli vedellä enää nykypäivänä. Tai vetelee se, mutta homma ei ole niin läpinäkyvää kuin silloin joskus.

Murphy kirjoitti...

Just.

Myös pulpetit ja liitutaulut taisi olla monipolitoimittajan yksinoikeus. Nykymaailmassa pitäisi kilpailuttaa ja hintakin varmaan laskisi, laadusta en sano mitään.

Minulla on vielä ikivanha valistuksen koulukartasto. Sen takasivulla on eri maiden lippuja. Moni valtio on nykyään eri niminen ja paljon pienempi.

Viljasen Esko haastattelee Pelliniemen Juhoa

  Simolasta Kalsun kankaalle ja alkuasukkaita haastattelemaan. Simolan Oskari Papalla oli kaivossaan varastoituna erinomaista sahtia ...