5.12.2013

Ilmavirtauksista

Niin,

Kämpässä on hyvä pitää pientä alipainetta jotta ihmisten aiheuttama ilmankosteus imeytyy hormien kautta ulos. Josko panisi raitisilmapuhaltimen seinään ja puskisikin raitista ilmaa sisälle, vanha kostea ilma menisi seinien sisälle ja sinne se tiivistyisi. Niin ei saa tehdä vaan aina ulospäin ja pelkkiä venttiilejä seiniin toisaalle.

Kuinkahan on josko kattoimurin pysäyttää ja talossa ei ole yli- eikä alipainetta niin vaihtuuko se ilma kovinkaan hyvin? Sitä vaan ihmettelin kun meillä on imuri aina talvellakin ykkösellä ja kun tuuletusikkunan avaa, heti ikkunan ulkopuolella oleva sähköisen lämpömittarin anturi alkaa antaa korkeampia lukemia. Ihan kuin ilma virtaisikin ulos.

Tänäänkin se anturi näytti  +14 astetta vaikka ulkona oikeesti oli miinuksen puolella. Luukun kun sulki alkoi kylmenemään. Eli näyttäisi siltä että lämmin ilma virtaakin ulos samaa tahtia kun kylmä virtaa sisälle. Avatun tuuletusikkunan ympärille syntyy väli-ilmasto. Talvella siinä on kevät ja syksyllä kesä.

Tämähän on ymmärrettävää. Jos huippari on pienellä ei sitä ilmaa ehdi tulla kovinkaan paljoa vaihtumalla vaan lämpötilat tasoittuvat johtumalla. Sama se olisi kuin jos ikkunat olisivatkin paksua metallilevyä. Metallilevyyn kiinnitetty lämpömittari näyttäisi ulko- ja sisäilman välistä keskiarvoa.

2 kommenttia:

RH kirjoitti...

Laita anturi ikkuna-aukon ylälaitaan, niin se ei lämpene :)

Murphy kirjoitti...

Niin,

Tai tarpeeksi pitkä johto ja vie vielä kauemmaksi.

Kai sille anturille pitäisi rakentaa iso valkoinen ritilällinen koppi.

Ilma vaihtuisi, mutta sade ei kastelisi. Aurinko ei porottaisi pintaan ja oikea korkeus on kait metrin korkeudella maasta.

Viljasen Esko haastattelee Pelliniemen Juhoa

  Simolasta Kalsun kankaalle ja alkuasukkaita haastattelemaan. Simolan Oskari Papalla oli kaivossaan varastoituna erinomaista sahtia ...