1.12.2013

Valco, Salora, Televa historiaa

Niin,

Kun olen ollut noista kahdessa töissä niin laitan tämän YLE-areenan 40 min dokumentin tähän työuraosiooni linkiksi. Historiaa ja aivan tuntemattomia firman nimiä 80-luvun jälkeen syntyneille.

Kyösti Riikonen toimi tehtaan lopettamisen jälkeen vielä tovin porttivahtina. Työsuojeluvaltuutettu tai pääluottamusmies lähtee viimeisenä.

Valcon synty ja tuho

5 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Muistanpa hyvinkin ja melkoista vääntöä käytiin siitä oliko viisasta aloitta koko kuvaputki valmistus. Se oli sitä jälkiviisauden aikaa se:) Taitaa tuota jälkiviisautta olla vieläkin.

Anonyymi kirjoitti...

Tuttuja nimiä. Salora oli meidän perheen ensimmäinen televisio 60-luvulla.

Murphy kirjoitti...

Niin,

Alle kahden vuoden olisi pitänyt saada monimutkaisen tehtaan prosessit kannattavaksi. Paljon yhtäläisyyksiä Talvivaaraan mutta myös paljon eroja kun oli 100% valtion omistama ja ei pelattu luonnonsuojelun kanssa ristiriidassa.

Äijä kirjoitti...

Muistan tv-uutisista, kun joku japanilainen kaveri oli vihaisena Valcon raunioilla. Sanoin heillä menneen 14 vuotta ennenkuin alkoi kannattaa.

Saloralla oli hi-fi puolella oma Ortoperspekta- juttu, eräänlainen subwoofer ennen subwooferien aikaa. Ja kyllähän se oli selvää, että kun -80- luvulla ostettiin televisio, niin Salora sen olla piti.

Televan muistan Äänekoskelta, meidän kylältä kävi joitakin siellä töissä. Sitten se muuttui Mobiraksi, eikä mainitulla paikkakunnalla lienee nyttemmin ollut enää vastaavaa teollisuutta. Siinä lähellä oli kyllä joku alihankintafirma.

Niin muuttuu maailma.

Murphy kirjoitti...

Niin, se japanilainen on tuossakin Yle-areenan nauhoituksessa. Orthoperspekta oli Köykän patentti jossa L + R lähetettiin isolla teholla keskikaiuttimesta ja L-R toisesta sekä R-L kummaltakin puolelta pienestä kaiuttimesta.

Näin kun laskee matemaattimessti miten äänet summautuvat ilmassa saadaan Left ja Right syvyysvaikutuksen kera.

Ammattikoulussa tein Köykän stereon putkiversiona oppilastyönä rehtorille 50 v lahjaksi.

Aulangon Hugo Park

  Niin, Aulangon kauniissa puistossa voi kiipeillä puissa ja laskea vaijeriliukua. Aulangon Hugo Park  kolme helpointa rataa. Klikkaa mustan...