27.12.2013

Sähkölaitteiden kuormitus

Niin,

Jossakin paloi jouluna (ainakin osittain) rintamamiestalo. Uutisessa oli syyksi laitettu että yhteen pistorasiaan oli kytketty jatkojohdoilla paljon jouluvaloja ja muita elektroniikkavempeleitä.

Varmaankaan kyseessä ei ollut sähkönkulutuksen suuruus vaan jokin huono kontakti jossakin haaroituksessa. Elektroniikka ja valot eivät niin paljoa sähköä kuluta jotteiko yksi pistorasia jaksaisi sitä tarjoilla.

Tässä naapurustossa on kahdessa talossa alkanut sähköpääkeskus kärytä. Selvityksessäni syyksi on paljastunut löystyneet liitokset. Kuparihan menettää kimmoisuuttaan kun se vuosikymmeniä on ruuviliitoksen alla. Avasinpa siis sitten oman sähköpääkeskukseni ja kiristin kyseiset ruuvit. Tätä ei saa tehdä kuin erikoisammmattimies ja minähän olen sellainen oikein mestareiden mestari ja aina mestaroimassa joka paikassa besserwisserinä.

Tästä lähdettiin:




Yhdellä naapurilla alkoi tuo pääkytkin kärytä. Siksi tuo suojakehys irti ja eristetyllä meisselillä kuuden ruuvin kiristys. Ruuvit ovat tuon pyöreän suojamuovin takana. Tiukassa ne kyllä olivat ennestäänkin. Tulipahan tarkistettua.



Toisella naapurilla kärysi kytkimeltä jakokiskoille menevä liitos. Suojapelti pois. Sulakepesän alaholkkia kierretään ylemmäksi jotta meisseli mahtuu väliin. Kolmen vaiheen pääliitos kiristettiin. Lattaruuvi ja ikävän kapea väli. (Esim. johto jossa on L3 tarra.)



Jäähän tuossa vielä kymmenittäin tarkistamattomia ruuveja, mutta ainakin ne on tarkistettu joissa naapureilla häikkää oli.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sinä se varsinainen monitoimimies olet. :)

Anonyymi kirjoitti...

Tottapa tuo ja noissa tulipaloissa on aina ikävien puoliensa lisäksi se, että kaiken luullaan olevan ikuista ja itsestään toimivaa.
Sulakehan on käsittääkseni nimenomaan johdon suoja eikä niinkään itse sähkölaitteen mutta nykyään on niin paljon kaikenlaista halpiskamaa myynnissä ettei niihin kaikkin ole luottaminen. Liian "ohuita" jatkojohtoja kuormitetaan liikaa ja monipistokkeiset päät makaavat pölyn keskellä jossain hyllyn takana tai alla jne.

Itse pidän huolen siitä että kaikki jatkojohdot ovat varustettu vikavirtasuojalla (tietokoneiden suojaksi olen suuruudenhulluudessani ajatelluthakkia UPS:it) ja että ne ovat vähintään 2,5nmm johtoja. Jatkojohtojen päät, muuntajat ym. imuroin vähintään kerran kuukaudessa.

Viljasen Esko haastattelee Pelliniemen Juhoa

  Simolasta Kalsun kankaalle ja alkuasukkaita haastattelemaan. Simolan Oskari Papalla oli kaivossaan varastoituna erinomaista sahtia ...